MH370 graphic

Fire teorier om MH370s mystiske forsvinning

Det malaysiske flyet MH370 forsvant på mystisk vis 8. mars 2014, og det er fire hovedteorier om forsvinningen. Stem på den mest sannsynlige.

11. februar 2015 av Malene Breusch Hansen

Teori 1: Selvmord

En av teoriene om flyets skjebne går ut på at kapteinen bevisst har styrtet flyet. Teorien er sannsynlig på grunn av at den plutselige avbrytelsen av signaler fra flyet, som fant sted kort etter start, kan skje manuelt fra cockpit.

Dessuten hadde kapteinen, i motsetning til alle andre besetningsmedlemmer om bord på MH370, ingen avtaler med verken venner eller familie etter den skjebnesvangre datoen 8. mars 2014, da flyet forsvant sporløst.

Teori 2: Elektronisk kapring

Hvis MH370 var utstyrt med Boeings nye system ”Uninterruptible Autopilot“, kan flyet kanskje ha vært elektronisk kapret av fremmede makter eller terrorister.

Systemet ble utviklet etter angrepene på Wold Trade Center 11. september 2001 og er designet for å fjerne både strøm og kontroll fra cockpit og overta styringen av flyets autopilot via flyets Flight Management Computer til omverdenen i tilfelle av kapring om bord.

Hvis systemet er blitt hacket, kan uvedkommende ha overtatt kontrollen av flyet og styrtet det.

Teori 3: Trykkfall i kabinen

Australian Transport Safety Bureau har gjennomgått tilgjengelige data og mener at teorien om en bevisstløs besetning, f.eks. som konsekvens av trykkfall om bord, stemmer med omstendighetene rundt flyets forsvinning.

Det er likevel ikke enighet blant etterforskerne om denne idéen. Ved et trykkfall vil varselslamper lyse opp som et juletre i cockpiten, pilotene vil ta på oksygenmasker først og deretter innlede en nødnedstigning for å få flyet ned i lavere høyde.

Teori 4: Brann i cockpiten

En voldsom brann om bord kan ha ødelagt alle flyets instrumenter og drept pilotene eller gjort det umulig for dem å kontrollere flyet.

Flyet Egyptair 667, som også er en Boeing 777 som MH370, opplevde en brann i cockpit som ødela alle flyets systemer og instrumenter. Heldigvis var flyet på bakken slik at ingen personer kom til skade.

Hvilken teori er mest sannsynlig?

Stem på den mest plausible av disse fire teoriene – og se hva andre lesere synes:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: