FYR!
FYR!

Flyet når riktig hastighet i ett strekk etter å ha blitt skutt av sted med katapult.

© AIRBUS S.A.S

Katapult skal slenge fly opp i luften

I fremtiden blir du kanskje skutt på ferie med katapult. Flyprodusenten Airbus vil erstatte de tunge flymotorene med et skinnesystem som trekker ruteflyene i luften.

11. juni 2017

Du sitter i et fly og gleder deg til din første sangria. Plutselig merker du en dytt i ryggen som sender deg til værs, som om du satt i en berg-og-dal-bane.

Flyprodusenten Airbus vil skyte fremtidens passasjerfly av sted med katapult. Ideen, som er en del av Airbus’ visjon for flytrafikken i 2050, skal både kutte kostbare minutter av reisetiden og spare CO2.

Lettere motorer sparer brennstoff

Man trenger bare høre på brølet fra motorene for at konstatere at fly i dag bruker langt mer energi i starten enn på resten av flyturen.

For å kunne lette ved egen kraft er flyene utstyrt med store og tunge motorer. Ved i stedet å installere den motorkraften på flyplassen vil Airbus skape lettere fly som bruker langt mindre drivstoff.

>> Fortsatt på jakt etter den perfekte sommerferien? Dra på arktisk vitenskapsekspedisjon til Svalbard!

Airbus forestiller seg at flyet monteres på en skinne på en rullende katapult, som skyver det opp i fart og sender det på vingene med et skudd energi i ryggen. Katapulten drives av elektromotorer som kan få strøm fra fornybare energikilder.

Føles som å kjøre berg-og-dal-bane

I dag stiger fly i etapper med flere avbrytelser underveis, men katapulten vil gi flyet en konstant fartsøkning, som både er raskere og utnytter energien langt mer effektivt.

Utfordringen er å finne en akselerasjon som både er effektiv og behagelig for passasjerene. Målet er at stigningen ikke skal utsette dem for større g-krefter enn en fredelig berg-og-dal-bane for barn.

Katapulten på startbanen trekker flyet opp i fart, slik det kan lette med små, miljøvennlige motorer.

© AIRBUS S.A.S

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: