Jorden rundt på solenergi

Sveitsisk team vil fly Jorden rundt i et solcelledrevet fly.

1. juli 2013 av Jan Aagaard

Å reise Jorden rundt i et fly utelukkende drevet av solenergi kan høres ut som en fremtidsdrøm. Men får teamet bak det sveitsiske Solar Impulse-prosjektet det som de vil, kan det skje allerede i 2015.

Det solcelledrevne Solar Impulse-flyet gjennomførte alt i 2010 en 26-timerstur uten avbrudd, og flyet holdt seg på vingene trass i ni timers kvelds- og nattflyging.

I 2012 fløy Solar Impulse fra Madrid i Spania til Rabat i Marokko og sto for verdens første interkontinentale flyging basert på ren solenergi. I 2013 er det planen å fly USA på tvers fra San Francisco til New York.

Og så venter den helt store utfordringen å fly Jorden rundt om ytterligere to år.

Vingespenn som en Airbus

Solar Impulse har ikke plass til mer enn flygeren, men maskinen har et vingespenn på 63,40 meter, noe som tilsvarer størrelsen på en Airbus A340 som rommer cirka 300 passasjerer. Solar Impulse har en ultralett struktur av karbonfiber og veier bare 1,8 tonn.

På oversiden av de lange vingene og haleroret er det montert 11 628 solceller – i alt omkring 200 m2 solceller som leverer strøm til flyets litiumbatterier og fire propellmotorer plassert under vingene.

Motorene har en snittytelse på 8 HK eller 6 kW som omtrent tilsvarer motorkraften som brødrene Wright hadde til rådighet da de sto for verdens første motordrevne flyging i 1903. Solar Impulse flyr med en snittfart på 70 km/t.

Langturfly får større cockpit

Til turen Jorden rundt er teamet bak Solar Impulse i gang med å bygge en helt ny utgave av flyet. Den blir 11 prosent større og får blant annet større cockpit slik at flygeren kan legge seg helt ned under de lange flydistansene av fire til seks dagers varighet.

Det nye prosjektet innarbeider flere nye og blant annet nanoteknologiske løsninger, og flyet blir bygd av verdens til nå letteste karbonfibermateriale.

Les mer

I Illustrert Vitenskap nr. 11/2013 kan du lese om fremtidens fly.

Abonnenter på Illustrert Vitenskap kan laste ned artikkelen som PDF-fil ved hjelp av knappen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: