US jet pilot

Hvordan virker jagerflygernes G-drakt?

G-kreftene kan presse blodet bort fra jagerflygerens hjerne og ned i bena. Derfor bruker jagerflygere en drakt som sikrer at hjernen får nok blod

9. november 2009

Som jagerflyger blir man utsatt for akselerasjoner som er opptil 9 ganger kraftigere enn tyngdekraften. Belastningen kalles da 9 G, noe som kan være farlig fordi den presser blodet ned i bena og dermed bort fra hjernen.

Det fører i første omgang til at flygeren mister fargesynet eller får tunnelsyn, slik at han enkelt sagt ser omgivelsene som om han så gjennom to papprør. Kontinuerlig høye G-krefter kan føre til at flygeren en kort periode mister synet helt eller rett og slett mister bevisstheten. Derfor bruker jagerflygere en spesiell G-drakt som består av et par spesielle, oppblåsbare bukser.

I kampflyet kobles drakten til jagerens trykkluftsystem, og jo høyere G jagerflyet utsettes for, desto mer luft pumpes det automatisk inn i drakten. Trykkluften hindrer blodet i å hope seg opp i flygerens ben og sikrer med det at hjernen får blod nok. For ytterligere å motvirke G-kreftene må flygeren spenne alle kroppens muskler.

Teknikken utgjør en del av flygeropplæringen. Det finnes ulike G-drakter. Noen benytter væske og ikke trykkluft, men de har det til felles at de bare senker belastningen med cirka 1 G.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: