Plane upside down

Hvordan kan et fly fly på hodet?

Under oppvisninger ser man ofte at fly flyr opp ned. Er vingene virkelig sterke nok til å bære et fly som vender andre veien?

24. juni 2011

Nesten alle fly takler å gjennomføre en 360 graders rulle og å foreta en loop. Men på langt nær alle fly kan fortsette ferden opp ned over lengre tid, for det krever både en ekstremt god motor, en førsteklasses flyger og en spesiell vingeprofil. Om vingen eksempelvis er nokså flat på undersiden og har stor krumning på oversiden, er ikke flyet egnet til å fly opp ned særlig lenge.

Et normalvendt fly holder seg oppe fordi luften treffer vingene i stor fart og med en spesiell vinkel som kalles ”angle of attack”. Denne vinkelen skaper den nødvendige oppdriften, og skal et fly holde seg i luften opp ned over lengre tid, må piloten sørge for at luften også da treffer vingene med riktig vinkel. I tillegg må flyet opprettholde en hastighet som er høy nok til at det ikke staller. Det er en krevende, men langt fra umulig oppgave.

For øvrig må motoren være konstruert slik at ikke olje- og drivstofftilførselen stopper opp. Dessuten er det alltid en fare for at flygeren mister retningssansen når hodet henger ned lenge nok, og dermed også kontrollen over flyet. Men det finnes eksempler på flygere som i prima stil og høy fart flyr under lave broer – opp ned.

Luften må treffe vingen i en spesiell vinkel

Uansett om et fly flyr på hodet eller den riktige veien, er det innfallsvinkelen, altså vinkelen som luften treffer vingen med, som er avgjørende. Den kalles ”angle of attack”.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: