nb_u02 Blackbox

Fremtidens svarte boks sender data til skyen

Redningsmannskapet kjemper i Indonesia for å fravriste det ulykkesrammede AirAsia-flyets svarte boks. I fremtiden blir det slett ikke nødvendig.

8. januar 2015 av Carsten Nymann

Mot ukens slutt gikk kampen for å finne de svarte boksene i vraket etter AirAsia Flight 8501 inn i en ny fase.

Haleroret, der boksene befinner seg, er funnet halvt nedgravd på bunnen av Javahavet utenfor øya Borneo. Roret må heves før boksene kan reddes.

Hadde ulykken inntruffet 10 år senere, ville dykkerne muligens sluppet å måtte i vannet, og flyet hadde blitt funnet langt tidligere.

Uten svarte bokser ingen svar

Fremtidens svarte bokser skal nemlig – i stil med de nyeste smarttelefonene – konstant sende data til “skyen”, altså et sentralt lager på nettet.

I dag inneholder den svarte boksens CSMU-enhet (Crash-Survivable-Memory-Unit) rekker av minnebrikker uten bevegelige deler som lagrer data fra fly og cockpit.

Opplysningene ligger altså godt beskyttet, men før redningsmannskapet får hentet ut boksene er de ikke til nytte for noen – og de kan ikke bidra til å finne et forsvunnet fly, f.eks. det mystiske Malaysia Airlines Flight 370.

Nye svarte bokser utnytter eksisterende teknikk

Et nytt system kalt FLYHTStream sender data automatisk fra den svarte boksen videre til en av 66 såkalte iridiumsatellittene som holder øye med flytrafikken fra sin bane over Jorden.

FLYHTStream utnytter et eksisterende system som i dag satellittransmitterer data om flyet til flyselskapet.

Hittil har flyselskapene vegret seg med å sende store mengder følsom flydata gjennom denne kanalen på grunn av kapasitet og sikkerhet.

Ny teknologi har likevel gjort det mulig å sende større datamengder via satellitt, og ulykken med MH370 har skapt fornyet interesse om FLYHTSTREAM-systemet.

Den svarte boksen

· Består i virkeligheten av to enheter: En tar opp all kommunikasjon og alle lyder i cockpit. Den andre registrerer data om flyet som hastighet, flyhøyde, krenging m.m.

· Er i virkeligheten oransje slik at den er enklere å finne. Uttrykket svart boks stammer fra elektronikkens verden, der det dekker en lukket (hemmelig) krets.

· Er plassert i flyets haleseksjon og kan tåle bremsing på 3400 G, temperatur på 1100 grader C. og vanndybde på over seks tusen meter.

· Er utstyrt med et radiofyr som hvert sekund sender ut en ultrasonisk impuls som kan fanges opp av ettersøkningsskip og -fly. Radiofyret er imidlertid batteridrevet og kan holde seg gående i 30 dager.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: