Aerion AS2

Nytt overlydsfly krysser Atlanten på litt over fire timer

Snart kan verdens styrtrike nok en gang krysse kontinentene i overlydshastighet. Det nye overlydsflyet Aerion AS2 vil kutte reisetiden fra Europa til USA med nesten tre timer.

2. november 2015 av Jesper Bindslev & Mikkel Meister

Siden Concorde satte landingshjulene på bakken for siste gang i 2003 har verdens rikeste måttet nøye seg med å fly med samme hastighet som oss andre. Men det vil forandre seg når det nye overlydsflyet Aerion AS2 etter planen går på vingene i 2019.

Flyet er en supersonisk businessjet med plass til 12 heldige passasjerer. Med en pris på 120 mill. dollar henvender flyet seg til en svært begrenset kundegruppe, som kan se frem til å fly fra alle andre passasjerfly. Flytiden fra Paris til New York blir f.eks. bare litt over fire timer.

Aerion AS2 er langt mer økonomisk enn Concorde

Aerion AS2 får en toppfart på mach 1,6, som tilsvarer 1960 km/t. Dermed er det nye overlydsflyet en tanke langsommere enn Concorde, som kunne komme opp i 2200 km/t., men til gjengjeld bruker det vesentlig mindre drivstoff.

Hemmeligheten bak den gode drivstofføkonomien er den spesielle vingedesignen. Mens Concorde hadde såkalte deltavinger, som ga hele flyet en trekantet form, står vingene på det nye flyet vinkelrett på flykroppen, og det minimerer turbulensen rundt vingene betydelig.

Braket gjennom lydmuren blir en svak rumling

Firmaet som utvikler Aerion AS2, har også en løsning på hvordan de beryktede brakene gjennom lydmuren kan begrenses. Ved de rette atmosfæriske forhold er det nemlig mulig å bryte gjennom lydmuren på en slik måte at folk på bakken bare hører en rumling som fra et fjernt tordenvær. Det skyldes at sjokkbølgen, som oppstår når flyet bryter gjennom lydmuren, reflekteres av et lag med varm og tett luft i atmosfæren.

Flyet utvikles av firmaet Aerion Corporation i samarbeid med den store europeiske flyprodusenten Airbus og den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Les mye mer om Aerion AS2 i artikkelen nedenfor.

Aerion AS2 forkorter reisetiden

Paris–New York Vanlig passasjerfly.....7 t. 1 min. Aerion AS2.................4 t. 14 min.

New York–Los Angeles Vanlig passasjerfly.....4 t. 45 min. Aerion AS2.................3 t. 52 min.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: