Tesla-morderen

Porsche klar til å avlive Tesla

Med modellen Mission E melder Porsche seg inn i kampen om a lage briljante elbiler. Tyskerne vil vippe Tesla av tronen.

9. desember 2015 av Babak Arvanaghi

Hastigheten fyker opp i 100 kilometer i timen på under 3,5 sekunder, instrumentpanelet følger øyebevegelsene, og det tar bare et kvarter å lade opp bilens elmotor.

Porsches Mission E ble tidligere i år lansert som konseptbil. Nå setter den tyske produsenten bilen i produksjon.

Elbiler i krig

Porsche har kastet silkehanskene og tar nå opp kampen mot Tesla, som hittil har hatt en imponerende andel av markedet for luksuriøse elbiler. Med Mission E er den tyske sportsbilprodusenten klar med en potensiell Tesla-morder.

Bilen er utstyrt med to motorer av samme type som dem som satt i Porsche 919 Hybrid, som vant Le Mans i år. Motoren akselerer ikke bare bilen – den omdanner også varmen som oppstår ved nedbremsinger til energi.

De to motorene gir bilen til sammen 600 hestekrefter.

Karosseriet er laget av en blanding av stål, aluminium og karbonfiber.

Bilen har plass til fire passasjerer og har tilsvarende fire dører.

Lader raskere enn andre elbiler

Med Porsches 800-voltsystem kan bilen lades opp 80 prosent på bare 15 minutter. Nåværende systemer er basert på 400 volt og er derfor vesentlig langsommere. Når Porschen er fullt ladet, kan den kjøre 500 kilometer.

Bilens oppladningssystem er lynraskt, og samtidig er det mindre kobber i systemet enn det normalt er i elbiler – det gjør Porschen lettere.

Bunnen av bilen er laget av ledende metaller, så den kan også lades uten bruk av kabler. Det krever bare at du installerer elektrisk ledende plater på garasjegulvet.

Instrumenter følger øynene dine

Instrumentpanelet er bilens mest nyskapende element. Ved hjelp av små kameraer følger det øynene og innretter seg slik at du hele tiden kan se alle instrumentene – også når rattet er i veien. Bildet flytter seg rundt på en OLED-skjerm.

Det futuristiske instrumentpanelet følger øynene til sjåføren.

Dessuten virker eye-tracking-teknologien eller blikksporing også som et styresystem. Du kan navigere rundt i bilens interaktive menyer ved å kikke rundt på valgmulighetene og trykke på en knapp på rattet for å velge fra menyen.

Porsche regner med at de første elbilene ruller av samlebåndet i ca. 2020.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: