nb_u17 NASA car

NASA tar innersvingen på Google og Tesla

Mens Google og Tesla kjemper om å gjøre helt vanlige biler selvkjørende, har NASA skapt grunnlaget for den ideelle førerløse bybilen, som kan kjøre sidelengs og snu på stedet.

23. april 2015 av Malene Breusch Hansen

Når den står stille, ligner den en helt vanlig golfbil. Men når den 100 prosent elektriske motoren starter og bilen begynner å kjøre, er det tydelig å se at romfartsorganisasjonen NASA har bygd et helt unikt kjøretøy.

Med hjul som en kontorstol

Modular Robotic Vehicle skiller seg særlig ut på grunn av de spesielle hjulene som er bygd opp som hver sin individuelle enhet kalt e-corner.

Med teknologien kan hjulene rotere 360 grader rundt seg selv, slik at bilen blant annet kan lukeparkere direkte sidelengs og snu med en radius på 0 grader.

VIDEO: Se NASA-bilen snu rundt seg selv

NASA bygger perfekt bybil

All kommunikasjon mellom bilens systemer foregår trådløst, og det gjør ifølge NASA bilen til en opplagt kandidat til selve fremtidens selvkjørende bil.

Inntil videre kan NASA-prototypen likevel bare fjernstyres og ikke kjøre helt selv.

Teknologigiganten Google har allerede prøvekjørt en selvkjørende bil, mens firmaet Tesla utvikler teknologi som skal gjøre Tesla-bilene helt selvkjørende innen fem år.

Med i kappløpet om selvkjørende bil

De to produsentene konsentrerer seg imidlertid om å skape selvkjørende biler som i tillegg til å kjøre selv, ligner biler vi kjenner i dag.

NASA-bilens mindre størrelse og utrolige manøvreringsevne gjør den ideell for navigasjon i smale, trafikktette gater og for byparkering.

Modular Robot Vehicle

  • NASAs bil er bygd med inspirasjon fra Måne- og Mars-bilene.
  • Den har en toppfart på 70 km/t.
  • Bilen kan kjøre 100 km på fulladet batteri.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: