Formula 1 car

Hvor fort kjører formel 1-bilene?

Det går skikkelig hardt for seg når det kjøres formel 1-løp. Hvor fort kan egentlig disse bilene gå?

2. august 2012

Formel 1-bilene er konstruert for å kjøre bare på banene der de konkurrerer – det vil si baner med mange svinger og relativt få korte og rette strekninger.

En formel 1-bil kommer lett opp i 300 km/t, men fordi førerne utsettes for enorme g-krefter, er det ikke mange baner der de kan ta svingene i den farten. I én sving på banen i Istanbul utsettes de eksempelvis for opptil 5,5 g i syv sekunder hvis de forserer svingen i opptil 285 km/t. På de rette strekningene kan farten til overmål komme opp i 100 meter per sekund eller mer – det tilsvarer over 360 km/t. Den hittil høyeste farten er målt til 372,6 km/t.

Formel 1-løpene, som regnes som den gjeveste klassen innen motorsporten, er blitt arrangert siden 1950. Deltagerne må overholde reglene som FIA (eller Fédération Internationale de l’Automobile) vedtar for hver sesong. Bare de tekniske bestemmelsene omfatter 43 sider, og flere ganger har FIA for eksempel skjerpet kravene til maksimal motorstørrelse for ikke å gjøre løpene for raske og for farlige for deltagerne. Omkring 500 millioner TV-seere følger med når det sendes et formel 1-løp.

De tre raskeste bilene

De tre raskeste bilene Formel 1-bilene er underlagt mange restriksjoner og er faktisk ikke de raskeste bilene som finnes. Det er derimot disse:

  1. Bugatti Veyron Super Sport: 429 km/t - 0-100 km/t: 2,2 sek

  2. Koenigsegg Agera R: 418 km/t - 0-100 km/t: 2,9 sek.

  3. SSC Ultimate Aero: 413 km/t - 0-100 km/t: 2,7 sek.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: