nb_u09 Rinspeed

Her er utsikten fra din neste bil

Fremtidens førerløse bil har persienner i vinduene, trådløs lading av mobilen og en laserskanner på taket. Bilen Rinspeed Budii vises frem på en stor utstilling i Genève de neste to ukene.

2. mars 2015 av Carsten Nymann

Forestil deg at du fletter inn på motorveien i bilen din. Trafikken glir pent, og du slipper rattet som trekker seg tilbake og, takket være en robotarm med syv ledd, plasserer seg ved føttene dine.

Bilen overtar styringen mens du aktiverer en vifteformet persienne som glir for vinduene og stenger for nysgjerrige blikk. Du finner frem PC-en og begynner å jobbe.

Sveitsiske Rinspeed er kjent for å bygge ville og eksperimentelle biler, og siste konsept – den helautomatiske bilen Budii – er intet unntak.

En vifteformet persienne kan brettes ut for vinduene og verne om passasjerenes privatliv når bilen kjører via skanneren

Førerløs bil bygger på BMW-teknikk

Budii blir vist for publikum for første gang i denne uken da Europas viktigste bilutstilling går av stabelen i Genève. Utstillingen er åpen til 15. mars.

Modellen bygger videre på den lille elbilen i3 fra tyske BMW, som sveitserne har omdannet til et selvgående utstillingsvindu for fremtidens bilteknologi.

Førerløs bil med laserskanner

Den førerløse bilen navigerer i trafikken ved hjelp av en laserskanner som er montert på en teleskopstang på taket av bilen.

Skanneren arbeider sammen med et høyopløsningskamera og kartlegger terrenget slik at den i tillegg til å unngå hindringer også kan justere bilens fjæring etter veiens beskaffenhet.

En teleskopstang med en laserskanner reiser seg fra taket av bilen når bilen er innstilt på helautomatikk. Foto: Rinspeed.

Fra førerløs til venstrestyrt på et øyeblikk

Når trafikkforholdene blir for kompliserte for teknologien – eller når førereren bare foretrekker å kjøre selv – kalles rattet opp fra hvileposisjonen.

Fordi rattet er montert på enden av en sentralt plassert, fleksibel robotarm, kan passasjerene velge fritt om det er personen på høyre eller venstre side som skal overta styringen.

Ingen førerløs bil fra Rinspeed foreløpig

Budii skal ses som showcase for fremtidens teknologier og blir altså ikke markedsført som førerløs bil i sin nåværende form.

Mens robotarmen og det fritt bevegelige rattet trolig kan parkeres i avdelingen for kreative innslag, rommer Budii også mer håndfast utstyr som kan bli introdusert i biler om kort tid.

For eksempel har de små oppbevaringsrommene i bilkupeen induksjonslading, noe som betyr at du automatisk får ladet mobilen trådløst hvis du legger den i et av rommene.

Det finnes fortsatt barrierer for førerløse biler

Rinspeed er bare én blant flere produsenter som arbeider med en førerløs bil. Men utfordringene er mange, f.eks. må bilene lære å skille mellom fortgjengere, varselskilt og krøllete aviser, noe du kan lese om i artikkelen nedenfor:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: