Superbus car

Elektrisk luksusbuss ekspressfrakter passasjerer i 250 km/t

Nederlandske Superbus går på elektrisk strøm og kan frakte opptil 23 passasjerer om gangen.

21. mars 2011

En hel verden vil gjøre offentlige kommunikasjoner maksimalt effektive, og én mulighet er større og raskere busser. En ny og sprø idé er nederlandske Superbus som med en toppfart på 250 km/t kan frakte opptil 23 passasjerer frem til bestemmelsesstedet.

Superbussen er 15 meter lang, 2,55 meter bred samt 1,65 meter høy – og har åtte dører. Dessuten går den på strøm – 210 km på hver lading. Farkosten er et fellesprosjekt mellom de nederlandske universitetene TU Delft og Rijksuniversiteit Groningen.

Bussen er bygd i karbonfiber, termoplastisk glassfiber samt lexanpolykarbonat som er 35 ganger sterkere enn vanlig akryl. De aerodynamiske egenskapene vektlegges heftig, og det er den italienske ingeniøren Antonia Terzi, som tidligere jobbet i BMW-Williams’ formel 1-satsing, som er ansvarlig for den delen av prosjektet. Ut- og innvendig utseende spiller også en rolle for folkene bak prosjektet. Temaet er luksus, derfor blir det mulig å velge kupeer for én eller to personer i bussen, som får både trådløst Internett samt TV, slik at man både kan arbeide og slappe av under turen.

Bussen, som hadde en vellykket testtur høsten 2010, kan kjøre på vanlige veier, men utviklerne håper på å få bygd nye veier slik at bussen kan oppnå toppfart og dermed forkorte reisetiden så mye som mulig.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: