Dekkeksplosjon viral

Eksplodert bildekk utløste tragisk uhell

En dekkeksplosjon rev brått en amerikansk familie fra hverandre da bilen deres ble kastet av veien og landet på taket. Faren døde, og den lille jenta hans måtte avledes og trøstes av politiet under redningsaksjonen. Men hvordan kunne ulykken skje?

23. juni 2015 av Karine Kirkebæk

Bildet av en uniformert betjent med en liten jente på armen og en forulykket bil i bakgrunnen har gått verden rundt.

Jentas far forulykket med bilen i Colorado i USA fordi det ene dekket eksploderte. Politibetjent Nick Struck var en av de første som ankom ulykkesstedet, der han fikk den lille jenta stukket i armene, mens kollegene hans prøvde å skjære de øvrige familiemedlemmene – mor, far og søster – fri.

Nick Struck forsøkte deretter etter beste evne å distrahere den to år gamle jenta ved å synge og peke i andre retninger så hun ikke skulle oppfatte den alvorlige situasjonen. Faren døde i den tragiske bilulykken.

Varme og last kan forårsake dekkeksplosjon

Spørsmålet man står igjen med er: Hvordan kunne det i det hele tatt skje?

Dekkprodusenter holder nøye øye med statistikker over eksploderte dekk. Og i tallene viser det seg et mønster: De fleste dekkeksplosjoner skjer om sommeren, når temperaturen er høyere, folk kjører lengre, og bilene er tyngre på grunn av feriekofferter.

Kombinasjonen av de tre faktorene betyr at et skadet eller tynnslitt dekk lettere når eksplosjonspunktet. Dessuten kan en ujevnhet i veien og feil lufttrykk i dekket også medføre eksplosive konsekvenser for gummien.

Etter hvert er det blitt fast inventar i moderne biler å ha et teknisk system som måler lufttrykket i dekkene – også kalt TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Men systemet varsler ikke før dekket har et svært lavt lufttrykk.

Bilister er nesten usårlige – men ikke uten sele

I dag er sikkerheten i biler større enn noensinne, men som ulykken i Colorado også viser, bør man alltid huske sikkerhetsselen: Ingen av familiemedlemmene i bilen brukte sele, og det endte med å koste faren livet.

Les mer om sikkerhetsforanstaltninger i biler her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: