Sichere Intelligente Mobilität – Testfeld Deutschland

Trådløst nettverk gir deg hypersanser

Hvis biler kommuniserer med hverandre kan du bli advart om trafikkuhell og farlige situasjoner

26. mars 2012 av Henrik Bendix

Bilene blir utstyrt med flere og flere sensorer, men det er selvsagt grenser for hvor langt sensorene i hver enkelt bil kan rekke. Hadde bilene derimot samband med hverandre, kunne de langt bedre varsle andre trafikanter om potensielt farlige situasjoner.

Forskere ved det tekniske universitetet i München utgjør én av flere grupper som for tiden jobber med å koble biler sammen i et trådløst nettverk. Prosjektet med navnet Sichere Intelligente Mobilität – Testfeld Deutschland (simTD) drives i samarbeid med syv ulike bilprodusenter og omfatter 120 biler.

Hvis en av dem blandes inn i et trafikkuhell, sender den en automatisk beskjed til alle biler i det samme området, noe som reduserer faren for at flere blir rammet.

Lysende svinger og intelligente skilt kan også informere kjøretøyene, og en sender der det graves i veien, kan også advare bilførerne i god tid. Slik vil man ikke bare kunne unngå ulykker, sjåføren kan også tilpasse kjøringen etter de endrede trafikkforholdene, og man slipper for eksempel å stå og vente på rødt lys eller kan velge en annen vei hvis det blir kø.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: