Google Robot Car

Google-bil overtar styringen

Ruten er planlagt og all informasjon er lagt inn i datamaskinen før bilen kjører avsted. Resten klarer den selv.

26. mars 2012 av Henrik Bendix

Google ligger langt fremme i utviklingen av en selvstyrt bil som har tilbakelagt lange strekninger på egen hånd. Før Google-bilen sendes ut på luftetur, blir ruten nøye planlagt.

Veimerkingen, skiltene og andre viktige opplysninger er lagt inn i datamaskinen for at bilen skal ha noen faste holdepunkter. Deretter klarer den resten selv ved hjelp av GPS, en avansert laser, fire radarer og et videokamera.

Robotbilens utrustning

  • GPS avslører bilens posisjon.

  • Et videokamera montert ved siden av bakspeilet holder øye med trafikklys og registrerer objekter i bevegelse, ikke minst fotgjengere og syklister.

  • Fire radarer sørger for å finne hindringer i veien. Tre av dem er montert foran på bilen, den fjerde befinner seg bak. Radarene fungerer ved å fange opp radiobølger som blir reflektert.

  • Den roterende laseren på biltaket avbilder omgivelsene ved å skyte ut en usynlig, infrarød laserstråle og måle tiden til den kommer i retur. Rekkevidde: cirka 70 meter.

  • Datamaskinen samler alt av informasjon fra de ulike sensorene og sammenligner dem kontinuerlig med rutevalget som er lagt inn på forhånd. Datamaskinen kontrollerer gasspedal, ratt og brems, og ved hjelp av riktig programvare føres bilen trygt frem til måle

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: