Verdens første selvkjørende racerbil
Selvkjørende racerbil

Roboracer er verdens første racerbil som ikke har noen fører. 

© Roborace

320 km/t – uten sjåfør

I Roboraceren er sjåføren byttet ut med en superdatamaskin som kan utføre 24 billioner utregninger i sekundet. 20 biler skal konkurrere i verdens første førerløse racerløp.

19. september 2017

Når racerbilen suser rundt på banen, ligner den en deltager i et hvilket som helst racerløp. Men det er en avgjørende forskjell: Det sitter ikke noen fører i bilen for å vri på rattet og trykke på gasspedalen.

Bilen heter Devbot og er prototype på en såkalt Roboracer, som skal konkurrere i verdens første racerløp for selvkjørende racerbiler – Roborace.

Testrace baner vei

Ingeniørene bak Roborace skal utfordre bilene i testløp, slik at de kan finne feil og videreutvikle datasystemene før den endelige utgaven blir sendt på banen.

I testene har bilen kommet opp i 180 km/t – det er allerede mye når det er en datamaskin som skal vri på rettet, men målet er enda høyere: 320 km/t. 

Her kan du se hvordan en runde på banen ser ut når bilen kjører uten noen fører bak rattet: 

Intelligent bil er fylt med avansert utstyr

  • Lidar: Fem lidarer bruker laserstråler til å måle avstanden til gjenstander opptil 120 meter unna.
  • Radar: Både foran og bak sitter det radarer, som bruker radiosignaler til å beregne avstanden til hindringer opptil 200 meter unna.
  • Ultralydssensorer: I alt 18 sensorer i bilen bruker høyfrekvente lydbølger til å holde øye med hindringer på kloss hold.
  • Superdatamaskin: Nividia Drive PX2 kan foreta 24 billioner AI-operasjoner per sekund.
  • Antenne: Bilens plassering blir bestemt av GNSS-antennen, som mottar signaler fra satellitter.
  • Kameraer: På toppen av bilen sitter overblikkskameraer som sender bilder til datamaskinen, som kan behandle 2800 bilder i sekundet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: