water extracter

Genial teknikk vinner vann ut av varm luft

Selv i knusktørre områder kan man vinne vann ut av luft og bruke det i jordbruket.

21. juni 2012

Selv i ørkener og områder med tørke er det vann i den varme luften, og med en ny oppfinnelse kan det nå utvinnes og brukes til vanning i jordbruket.

Vannutvinneren er utviklet av Edward Linacre ved Swinburne University of Technology i Australia, og forskeren har mottatt en pris for oppfinnelsen.

Vannutvinneren suger inn varm luft og sender den et par meter ned under bakken der temperaturen er flere grader lavere enn på bakkenivå. Nedkjølingen får vannet i luften til å kondensere, bli til dråper, og det er dette vannet som brukes til plantevanning.

Hele systemet drives av en liten vindturbin og et solcellepanel. Vannutvinneren krever bare et minimum av ettersyn og vedlikehold når den først er plassert nede under bakken, og det gjør den godt egnet i jordbrukssammenheng.

Bakgrunnen for oppfinnelsen er mindre hyggelig. Australia opplever stadig mer langvarig tørke på grunn av økt drivhuseffekt. Tørken har ødelagt økosystemene, begrenset leve- og vekstområder for ville dyr og planter, tørket ut dyrkbar mark og fått bøndene til å gå konkurs. Derfor er det klokt å utnytte vanninnholdet i luften til siste dråpe.

Temperaturforskjellen vanner plantene med kondens

Vannutvinneren lokker vann ut av varm luft ved å avkjøle luften under bakken

1. Vannutvinneren suger varm luft inn gjennom en vinddrevet turbin. Når det ikke blåser, drives luftinntaket av et batteri som lades opp gjennom et solcellepanel.

2. Varm luft blir sugd ned under bakken gjennom et kobberrør. På to meters dyp er det oftest 5 grader kaldere enn på bakkenivå, og det gjør at kobberrøret blir avkjølt.

3. Kobberrørene har ribber innvendig. Det gir en stor overflate som raskt gjør luften kaldere. Kald luft kan ha mindre vann enn varm luft, og vanndampen i luften blir derfor felt ut som dråper.

4. Dråpene sildrer ned i en tank, og en soldrevet pumpe henter vannet opp og fordeler det til en nedgravd vannslange. Vannet siver ut gjennom små hull i slangen og gir fuktighet til planterøttene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: