paper roll scanner

Skanner kan lese skjulte skrifter

Ny skanner: Ny teknologi bringer hittil skjulte tekster frem i lyset.

6. september 2013

Ansvarsfulle konservatorer har hittil holdt skjøre gamle skriftruller tett til brystet. Ingen kunne rulle dem ut fordi det tørre pergamentet ville gå i stykker. Men nå kan de rolig overlate rullene til leselystne forskere. En ny skanner kan lese de lukkede rullene og folde teksten ut virtuelt uten å ødelegge de uerstattelige skriftene.

Med teknologien åpner en helt ny verden seg for historikere som får tilgang til skrifter som ingen har lest på mange hundre år.

Den spesialutviklede skanneren bruker røntgenstråler til å identifisere innholdet av jern som finnes i en egen type blekk, jerngallusblekk, som var den mest brukte typen blekk i Europa mellom det 12. og 19. århundret.

Datamaskinen tegner 3D-kart

Teknikken tilsvarer en CT-skanner, bare i mindre målestokk. Et dataprodusert røntgenbilde dannes ved at skanneren beveger seg over skriftrullen og tar tverrsnittsbilder. Datamaskinen tegner deretter et 3-dimensjonalt kart som viser nøyaktig hvor blekket finnes på pergamentet.

Ut fra informasjon om rullens størrelse og form beregner datamaskinen hvor skriften står, og den utrullede teksten vises på skjermen. Cardiff-universitetet og Queen Mary-universitetet i London står bak den nye teknologien.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: