Tilbake til fremtiden

"Tilbake til fremtiden" er science fiction-fortid

Ifølge kultfilmen Tilbake til fremtiden er 2015 det året der vi skulle gå i intelligente klær og suse på arbeid på et flygende skateboard. Faktisk traff filmen blink i flere av sine vitenskapelige forutsigelser. Noen av dem er allerede fortid.

18. juni 2015 av Lea Holtze

Velkommen til fremtiden?

Den gale vitenskapsmannen Doc Brown og vennen hans Marty McFly suser gjennom tiden i sin gamle DeLorean og lander blant flygende biler og mennesker kledd i lateks. Velkommen til fremtiden: 21. oktober 2015.

Science fiction-filmen Tilbake til fremtiden – Back to the Future – fra 1989 ga publikum et glimt av verdens fremtidige oppfinnelser selv om det den gangen verken var noe som het mobiltelefoner, internett eller flatskjerm-tv.

Allikevel bommet ikke komedien helt i sine teknologiske profetier.

Fremtiden er blitt nåtid

På filmpremieren virket det tilsynelatende som det reneste hokuspokus at McFlys familie brukte fingeravtrykk som betalingsmiddel og nøkler. Og teknoentusiaster må ha siklet ved tanken på dataspill som kunne styres uten hender, gigantiske flatskjermer der man kunne se flere kanaler på en gang, og muligheten til å gjøre videooppringinger til venner og kolleger, slik som vi kjenner fra Skype og FaceTime.

Alt sammen oppfinnelser som ikke er uvanlige i mange hjem i dag.

Microsoft Kinect forandret for eksempel dataspill for alltid da de for få år siden lanserte Xbox 360, der en sensor gjør det mulig å styre dataspill med kroppen.

Og i dag henger det et flatskjerm-tv i stadig større utgaver i millioner av hjem. Ja, nå fås de til og med med evnen til å bøyes ved hjelp av OLED-teknologi og en bildekvalitet i Ultra HD, der hver lysdiode lyser opp en enkelt pixel og fjernsynet nærmest omslutter seeren.

Tilbake til fremtiden forutsa overvåkningssamfunnet

Kritikere av dagens overvåkningssamfunn vil nok også si at Tilbake til fremtiden avslører baksiden av den teknologiske medaljen da Marty blir overvåket av sjefen og deretter får sparken.

I dag henger det overvåkningskameraer overalt verden over, alt vi gjør på nettet blir nøye registrert, og med oppfinnelsen av droner har overvåkningskameraene også nå fått vinger.

Man kan ikke engang gjemme seg bak et hjørne lenger etter at amerikanske forskere utviklet et overvåkningskamera som bruker laser til å sende ut lysimpulser, som kan generere knivskarpe bilder av objekter som befinner seg bak hjørner.

Tilbake til fremtiden later altså til å ha vært så dyktig til å forutsi fremtiden, at forutsigelsene nærmest er fortid. Men allikevel.

Teknologien er der

Ser man i dag ut av vinduet, er det ikke akkurat synet av et intrikat, tredimensjonalt trafikksystem fylt med flygende biler som møter en.

Men siden 1990 har slovakiske utviklere faktisk arbeidet på en bil som kan transformere seg til et fly ved å folde ut sine seks meter lange vinger. Oppfinnerne spår at bil-flyet lander på markedet i 2017.

Video: Se bil-flyet Aeromobil 3.0 gå i luften

Vi er heller ikke så langt fremme når det gjelder utbredelsen av filmens legendariske, svevende skateboard.

Men såkalte hoverboards finnes, og for ikke lenge siden satte den canadiske oppfinneren Cataline Alexandru Duru verdensrekord i den lengste flyturen på sitt propelldrevne brett da han tilbakela 275,9 meter i luften.

Video: Se rekordflygingen her

Også det amerikanske firma Arx Pax har lansert sitt flygende skateboard Hendo, som er basert på magnetteknologi, der kombinasjonen av elektromagneter i brettet og et strømledende underlag kan holde føreren svevende få centimeter over bakken.

Video: Her kan du se det flygende skateboardet Hendo i aksjon

Du ligner ikke Marty

I filmen er det siste skrik å gå med to slips og buksene på vrangen. Marty ifører seg selvsnørende sko og en intelligent jakke for å passe inn i tiden. Har du også noe slikt i klesskapet ditt? Neppe.

Men for tre år siden lanserte Nike faktisk en tro kopi av støvlene – men uten den selvsnørende effekten. Designeren Tinker Hatfield garanterte imidlertid i et intervju at det kommer selvsnørende lisser i 2015.

Og ifølge ryktet har firmaet patentert et system der batteridrevne sko, som er utstyr med en spole, kan løsne og snøre seg selv.

De intelligente klærne er her

Det finnes faktisk allerede intelligente klær av forskjellig slag. For eksempel drakter som er utstyrt med innebygget varme- og ventilasjonssystem, GPS-sender og evnen til å måle bærerens hjerterytme, temperatur, bevegelse og slå alarm hvis noe ikke er som det skal være.

Men de intelligente klesplaggene kan ennå ikke sies å ha blitt allemannseie.

Det er til gjengjeld muligheten for plastikkirurgi, som Doc også benytter seg av i filmen. Riktignok kan vi ikke trekke en foryngelsesmaske over ansiktet slik som han.

Men det er utviklet teknikker der for eksempel ultralyd brukes til å ødelegge fettceller, slik at man bli kvitt overflødige kilo uten å måtte legge seg under kniven.

Les enda mer om science fiction og vitenskap her.

Fremtiden tur/retur

I den første Tilbake til fremtiden-filmen fra 1985 drar hovedpersonen Marty McFly tilbake til 1955. Uheldigvis blir hans fremtidige mor forelsket i ham, og Marty må rydde opp i historien og føre foreldrene sine sammen.

I Tilbake til fremtiden II fra 1989 måtte Marty reise frem i tid til 2015 for å hindre at hans fremtidige sønn skal ende sine dager i fengsel.

Tilbake til fremtiden III kom året etter, og her måtte Marty McFly reise helt tilbake til 1885 for redde vennen sin Doc.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: