Science fiction bil

Science fiction blir virkelighet

Laservåpen, flygende skateboard, androider, teleportasjon ... klassiske science fiction-oppfinnelser er i ferd med å bli virkelighet. Vi gir science fiction en reality check.

1. juli 2015

Science fiction forutsier fremtiden

Utallige science fiction-forfattere og -filmfolk har i alle år spådd om fremtidsteknologi, som siden er blitt virkelighet.

Jules Verne, som var en av opphavsmennene til science fiction-sjangeren, beskrev f.eks. allerede på 1800-tallet måneferder, skyskrapere i glass, høyhastighetstog, regnemaskiner og et verdensomspennende kommunikasjonsnettverk.

H.G. Wells beskrev f.eks. i sin bok The Land Ironclads fra 1903 en mobil krigsmaskin, som ble forløperen til den morderne stridsvognen.

Og Ray Bradbury fortalte i romanen Fahrenheit 451 fra 1953 om små skjell, som var festet i øret og ga "et hav av lyd, musikk og stemmer". "Skjellene" ble en realitet i 2000, da Apple lanserte sine øretelefoner.

Hollywoods fantasier blir virkelighet

Med Hollywoods store science fiction-produksjoner og utviklingen innenfor spesialeffekter kan filmfolkene for alvor slippe fantasien løs og vise fantastiske fremtidsmaskiner.

Flygende biler, laservåpen, roboter, touchskjermer og intelligente klær er så effektivt beskrevet på film, at vi nesten tenker at de må være virkelige.

Og i noen tilfeller er de faktisk det. Enten finnes de allerede, eller så er de i ferd med å bli virkelighet.

I artiklene nedenfor kan du lese om forholdet mellom fantastisk science fiction og virkelighetens vitenskap ...

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: