Godzilla

Godzilla er en umulig skapning

Blodårene ville sprukket, skjelettet brutt sammen og kroppen kokt over - et dyr så stort som Godzilla kunne aldri eksistert.

8. mai 2014

Godzilla på kino

I mai settes neste kapittel om alle tiders største filmuhyre, Godzilla, opp på kinoene. Denne gangen er uhyret blitt enda større enn forgjengerne, men jo større Godzilla blir, desto mer urealistisk blir den også.

Galilei definerte størrelsesforholdet

Forskere, zoologer og paleontologer har forholdt seg faglig til de ulike versjonene av Godzilla. Størrelsen er et gjennomgående problem, og det gjelder også den nye versjonen av uhyret.

Fysikkens lover gjør Godzilla mer og mer umulig, ettersom uhyret vokser på film. Man kan nemlig ikke bare forstørre uhyret uten å ta hensyn til prinsippet om skalering. Galileo Galilei (1564 -1642) beskrev skalering for omtrent 400 år siden. Essensen er, at hvis man fordobler størrelsen og fastholder proporsjonene av et dyr, vil vekten ikke fordobles men åttedobles, mens beinas støtteevne bare blir firedoblet.

Det betyr at dyret vil ha vanskeligheter med å holde seg oppreist. Det er bare mulig dersom beina blir forholdsvis tykkere. Et annet problem er at det fordoblede dyret har åtte gange så stor vekt og muskelmasse, og derfor blir varmeproduksjonen også åttedoblet, mens overflaten bare blir firedoblet. Godzilla vil altså svette mye og få vanskeligheter med å redusere varmen.

Knokler knekker og skinnet faller av

Godzillas indre og ytre ville ikke kunne motstå den enorme belastningen, og monsteret ville kollapset og dø, så snart det gikk opp fra havet:

  • Skjelettet braser sammen. Skjelettet kan ikke bære vekten og tyngdekraften vil få Godzilla til å kollapse i det øyeblikket monsteret stiger opp fra vannet og setter foten på land. Det er det samme konseptet som når hvaler strander.

  • Skinnet faller av. Godzilla er kjent for å være nesten usårlig og avverger missiler og granater, som om de var irriterende insekter. Monsteret må derfor ha en temmelig tykk hud. Men et panser så stift som en rustning ville revnet og falt av i store stykker, hver gang dyret bevegde seg.

  • Organer blir ødelagt. Selv om missilene ikke bryter gjennom panseret, ville de etterlate så kraftige trykkbølger som forplanter seg gjennom kroppen, at organene ville blitt smadret.

Les artikkelen: 'Jordens mektigste monstre'

Vil du vite mer om Godzillas utfordringer i den virkelige verden – bl.a. at den ville brukt 2,5 minutter på å reagere på et skudd i foten? Les artikkelen 'Klodens mektigste monstre' fra Illustrert Vitenskap nr. 8/2014:

Stor, større, størst

Godzilla har vokst gjennom tidene. Her er de forskjellige filmutgavene:

1954: “Godzilla – King of the monsters”

  • Høyde: 50 meter

  • Vekt: 20 000 tonn

1998: “Godzilla”

  • Høyde: 90 meter

  • Vekt: 24 000 tonn

2014: “Godzilla”

  • Høyde: 120-150 meter

  • Vekt: Over 24 000 tonn

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: