Spildevand topbillede

Så guffen er fremtidens miljøteknikk

Du kan like godt venne deg til tanken. I fremtiden må du spise melormer, skylle dem ned med ditt eget spillvann og lage strøm av urin.

24. august 2016 av Kristian Filrup & Jesper Bindslev

1. Få en melormfarm på kjøkkenbordet

Etter få noen få uker er dine hjemmeavlede melormer spiseklare. LIVIN FARMS

Hvis verdens befolkning skal mettes, må vi sette insekter på menyen i stedet for oksekjøtt. Firmaet Livin Farms har nå utviklet et praktisk apparat som gjør det enkelt å produsere melormer hjemme på kjøkkenet.

Melormfarmen er en slags bordkommode hvor insektene dumper ned gjennom skuffene i takt med at de gjennomgår sine livsstadier. Underveis kan du fore krypene med kjøkkenavfall og havregryn.

Etter åtte-ni uker er de klare til servering. Ifølge produsenten har ormene en nøytral og lett nøtteaktig smak, og de krever bare en tiendedel av det arealet som må til for å produsere den samme mengden oksekjøtt.

2. Drikk et glass av ditt eget spillvann

Bill Gates drikker vann som var kloakk noen få timer tidligere. GATESNOTES

Noen få timer etter at du har skylt ut i toalettet, strømmer det rensede spillvannet ut når du skrur på kranen. Moderne vannrensing kan forvandle kloakkvann til det reneste drikkevann.

Metoden vurderes nå for alvor i California, hvor det er akutt mangel på drikkevann mange steder etter flere år med tørke. Renset spillvann kunne forsyne en femtedel av befolkningen med vann.

Et firma som støttes av Bill Gates, har utviklet metoden til den såkalte Omniprocessor – et anlegg som både renser spillvannet og samtidig produserer strøm.

3. Lag strøm av din egen urin

Sokkene inneholder brenselsceller med bakterier. IOP PUBLISHING

Det er vanligvis ikke noen god idé å tisse i buksene, men med en ny teknologi fra Bristol BioEnergy Centre i Storbritannia kan det bli energi av det.

Forskerne har utviklet spesielle sokker som inneholder såkalte mikrobielle brenselsceller, hvor bakterier produserer strøm ved å bryte ned næringsstoffer i urinen.

De små brenselscellene kan fortsatt bare skape en ganske svak strøm, men forskerne forestiller seg at personer som for eksempel er strandet i ødemarken, kan bruke sin egen urin til å drive en liten sender som kan angi posisjonen.

Avfall, vann og energi blir et kretsløp

I fremtiden vil vi fjerne avfall, produsere mat, sikre rent drikkevann og utvinne energi i ett stort kretsløp. Du kan lese hvordan, og se flere eksempler på guffen, men genial teknologi i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: