Cyborg OL TOP TEASER

Utøvere tørner sammen i OL for kyborger

Verdens første internasjonale konkurranse for personer som får hjelp av robotteknologi – kyborger – går av stabelen lørdag 8. oktober i Zürich. Deltakerne kjemper innen disipliner som robotarm, eksoskjelett og hjernestyrt dataspill.

5. oktober 2016 av Signe Sørensen og Mikkel Skovbo

8. oktober braker det løs.

Robotarmer og mekaniske skjeletter vil hjelpe deltakerne over forhindringer, rundt på baner og gjennom sinnrike klesklype-manøvrer.

CYBATHLON – verdens første, internasjonale idrettskonkurranse for personer med handikap – konkurrerer om å gå opp trapper, henge opp klær og sykle.

Det høres kanskje enkelt ut, men ikke når det skal utføres med hjelp av den nyeste robotteknologien på området.

Lamme i kamp ved tankens kraft

Stevnet blir en mulighet til å vise verden de store mulighetene som ligger i å gjøre robotteknologi tilgjengelig for personer med alvorlige fysiske handikap.

Alle de 74 deltakerne, som kommer fra 25 land, er ute av stand til å bevege ett eller flere lemmer. I stedet bruker de robot-hjelp og blir på den måten til kyborger eller bioniske mennesker, om man vil.

Helt eller delvis lamme deltagere konkurrerer i dataspill ved «kyborg-OL» i Sveits. Figurene i spillet er styrt direkte med hjernen.

En moderne kyborg kan for eksempel være en mann som har fått amputert beinet over kneet. Ved hjelp av robotproteser kan han igjen bøye kneet med tankens kraft og gå som normalt.

Andre deltakere er helt lammet i begge bein, men går ved hjelp av et robot-eksoskjelett som sitter utenpå beinet.

Kyborg-OL foregår i tett samarbeid

Utøverne i CYBATHLON arbeider tett sammen med forskerne som har laget hjelpemidlene. Du kan lese mer om samspillet mellom forskere, utøvere og robotteknologi her:

CYBATHLON

Ordet er en sammentrekning av:

  • «Kyborg»: Mennesker som er delvis maskiner.
  • «Athlon»: Det greske ordet for konkurranse.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: