selvkørende bil skal vælge

Selvkjørende biler blir herrer over liv og død

Snart blir veiene fylt av selvkjørende bilder som kan redusere antallet døde i trafikken til nesten null. Men det vil også oppstå situasjoner hvor ulykker er uunngåelige – og da må den kunstige intelligensen foreta et umulig valg.

27. mai 2016 av Martin Bernth og Martin Mose Bentzen

Du kjører tilbakelent gjennom rushtrafikken. Hendene dine hviler bak hodet og ikke på rattet, for bilen kjører av seg selv.

Plutselig står en gruppe fotgjengere på veien rett foran deg, og det er umulig å stanse.

Bilen kan nå svinge brått over fortauet og brake brutalt inn i en mur. Det vil koste deg livet, men fotgjengerne vil overleve.

Selvkjørende biler tenker raskt

De selvkjørende bilene kommer ut på veiene om få år, og selv om de er mye sikrere enn biler styrt av mennesker, vil ulykker alltid kunne oppstå.

For en menneskelig sjåfør er det umulig å rekke å tenke før det går galt, og vi derfor er det vanskelig å bebreide folk for valgene de gjør når ulykken først er ute.

Men for roboter med sensorer og lynrask regnekraft er virkeligheten en annen, og derfor blir denne typen dilemmaer nå diskutert blant forskerne.

På den ene siden vil de færreste kjøpe en selvkjørende bil som kan finne på å ofre sin egen passasjer. Likevel kan det være moralsk riktig å ofre en person fremfor en hel gruppe.

Men er det rimelig når fotgjengernes egen uoppmerksomhet var skyld i den farlige situasjonen? Og hva med faren for at en uskyldig forbipasserende på fortauet kan blir rammet?

Hva synes du? Stem under

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: