Robotarm griper lynraskt

Robotarm reagerer 50 ganger raskere enn et menneske

Fem millisekunder. Det er tiden en ny robotarm trenger fra en gjenstand er kastet til armen rekker å reagere og gripe gjenstanden. Her kan du se robotarmen i aksjon og oppleve to andre eksempler på ultraraske roboter.

14. januar 2015 av Malene Breusch Hansen

Robotarm har lært seg selv å gripe

Hvis du blunker med øynene risikerer du å gå glipp av robotarmen Lausannes griperefleks.

Lausanne er utviklet av Lausanne-universitetet i Sveits. Armen kan gripe opptil 50 ganger raskere enn deg – på ned til fem millisekunder.

Programvaren som styrer armen er ikke programmert til hvordan den reagerer på best måte. Å gripe så rakst er noe roboten har lært seg selv ved å forsøke igjen og igjen.

Bordtennisspiller får kamp om tilværelsen av robotarm

Ved Lausanne-universitetet er de ikke alene om å ha utviklet en lynrask robotarm. Roboten KUKA fra KUKA Robotics har utfordret den tyske bordtennisspilleren Timo Boll til en duell. Se nedenfor hvordan kampen endte:

Robotarm pakker på rekordtid

Men de raske robotene er ikke bare underholdende leker – de er også svært anvendelige til f.eks. ultraraskt samlebåndsarbeid på fabrikker.

Her kan du se hvor raskt robotarmen fra selskapet FANUC kan samle opp små batterier og pakke dem i esker:

Bordtennisspiller VS robotarm

[VIDEO af BORDTENNISKAMP] Videoen ble lagd som reklamefilm for KUKA Robotics, og mange av slagene var nøye programmert og indøvd. Selv om KUKA-roboten faktisk er rask nok til å reagere på bordtennisslag, var det altså ikke snakk om en helt vanlig kamp.

Robotarm romsterer i rommet

Den europeiske romorganisasjonen ESA sender i 2015 en gigantisk robotarm til Den internasjonale romstasjonen ISS for å hjelpe astronautene med bl.a. å håndtere last. Les om den gigantiske robotarmen og mange flere i artikkelen vår:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: