lifeguard robot

Robot skal redde strandturister fra å drukne

Med en fart på 45 km/t kan en nyutviklet robot unnsette folk mye raskere enn en livredder

8. november 2010

Kraften i bølgeslagene har overrasket en svømmer et stykke fra land. Han veiver med armene og roper om hjelp. Inne på land ser strandvaktene ham, og de sjøsetter en 90 centimeter lang robot. Med en fart på 45 km/t er den ute hos mannen seks ganger raskere enn en menneskelig livredder.

Roboten er utviklet i USA av selskapet Hydronalix og kommer på markedet til sommeren. Roboten navigerer ved hjelp av en sonar som sender ut lydbølger i vannet. Når bølgene treffer den forulykkede, slynges de tilbake som et ekko. Et program i robotens innebygde datamaskin gjenkjenner de desperate bevegelsene som er typiske for en som frykter å drukne. Roboten styrer da utenom andre som bader. Når den er fremme ved den panikkslagne, kan vedkommende gripe fatt i tauverk og bli trukket trygt i land.

I tillegg til å skulle være livreddernes beste venn er roboten tiltenkt patruljeoppgaver langs kysten. Den er også utstyrt med kamera og høyttaler slik at en livredder på land kan berolige den uheldige og eventuelt komme med muntlige instrukser.

Hvert år får cirka 80 000 strandturister hjelp av amerikanske livreddere.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: