Treebot

Robot finner veien selv i tretoppene

Treebot kan selv navigere rundt i tretoppene. Den veier mindre enn en kilo og kan bære det dobbelte av sin egen vekt.

28. oktober 2011

Roboter som kan klatre i trær er gammelt nytt, men roboten Treebot, som er utviklet av noen forskere ved Chinese University of Hong Kong, kan det forklatrerne ikke kunne: nemlig selv å finne veien i tretoppenes virvar av grener og bladverk.

Treebot veier mindre enn en kilo, er utstyrt med kamera og skal studere dyrelivet i vrient tilgjengelige trekroner. Roboten har to klør, den ene klamrer seg fast til barken mens den andre – sammen med robotkroppen – flytter seg og leter etter et sted den kan få tak. Bevegelsen får en til å tenke på en målerlarve. Treebot kan holde seg fast i alle slags trestammer, og kan uten videre klatre opp i selv de tykkeste trær.

For øyeblikket er roboten ”blind” og kan bare føle seg frem i bladverket, men forskerne arbeider med å finne øyne til Treebot slik at det blir mulig for en operatør på bakken å styre hvor den skal.

Roboten bærer det dobbelte av egen vekt og kan brukes til å frakte forsyninger opp i tretoppene, for eksempel en fyldig lunsj til biologer som jobber i høyden.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: