nb_u15 ex machina

Robot-astronaut gjør filmvisjon til virkelighet

Samtaler mellom mennesker og kunstig intelligens er temaet i ny science fiction-film. Samtidig har den første roboten med kunstig intelligens nettopp kommet hjem fra ISS.

9. april 2015 av Babak Arvanaghi

"Der oppe så vi Jorden lyse som en blå diode," var det første roboten Kirobo sa etter å ha kommet hjem etter 18 måneders tjeneste om bord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Under oppholdet gjorde den japanske roboten seg fortjent til flere Guiness-rekorder – blant annet for å være den roboten som har ført en samtale med et menneske høyest oppe over jordoverflaten.

Kirobo er utviklet ved universitetet i Tokyo og var med Japans første ISS-kommandør, Koichi Wakata, da han besøkte den internasjonale romstasjonen. Foto: Toyota.

Samtalerobot med i ny film

Kirobo kom tilbake til Jorden samtidig med at en ny film, Ex Machina, slippes på kinoene. I filmen, som nettopp hadde norsk premiere, er det nettopp samtalen mellom robot og menneske som blir belyst.

Vitenskapsmannen i filmen skaper roboten AVA, og for å teste robotens kunstige intelligens, inviterer han et ungt geni, Caleb, til laboratoriet for å føre samtaler med AVA.

Den skaper intriger

Caleb og AVA utvikler raskt nære bånd, og Caleb blir stadig mer fortrolig med sitt nye elektromekaniske bekjentskap.

I en kritisk situasjon kommer Caleb i tvil om hvorvidt det er mennesket han må stole eller sin nye kunstige venn.

Filmen reiser spørsmålet om hvordan vi skal forholde oss til roboter når de blir så menneskelige at vi gjenkjenner oss i dem.

Les også: Kloke roboter er en trussel

Robotene skapes i vårt bilde

Fullt så menneskelig er astronaut-roboten Kirobo ikke riktig ennå. Men japanske Kirobo er et langt skritt på veien mot utvikling av roboter med menneskelige egenskaper:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: