Veebot blood samples robot

Ny robot tar blodprøvene selv

Ny robot skal være flinkere enn mennesker til å finne blodårer, ta blodprøver og sette intravenøst.

16. januar 2014

Er du lei av å få blåmerker hver gang du må avgi en blodprøve, er det godt nytt i vente. USA-selskapet Veebot har nå utviklet en robot som om ikke lenge er flinkere enn mennesker til å finne en egnet blodåre, ta selve prøven og sette på en bomullsdott.

Infrarødt lys og ultralyd

Roboten virker slik at pasienten først stikker armen gjennom en åpning. En oppblåsbar mansjett stenger for blodgjennomstrømningen og gjør årene enklere å identifisere. Deretter retter roboten et infrarødt lys mot armen for å få blodårene til å tre frem, og det innebygde kameraet finner en åre ved å sammenligne det den ser med lagrede bilder av årenes anatomi.

Samtidig sjekker roboten med ultralyd om åren er stor nok til å tas en prøve av. Først deretter følger et velplassert stikk.

Roboten skal være flinkere enn sykepleier

For tiden kan roboten påvise best egnet åre i 83 prosent av tilfellene – som er cirka like bra som en dyktig sykepleier.

Men målet er å komme opp i 90 prosent før roboten slippes løs i kliniske forsøk. Den må nemlig være bedre enn mennesket for å bli en suksess, mener gründeren bak Veebot, Richard Harris. For ellers er det ingen som vil få lyst til å la seg behandle av en maskin.

Et infrarødt kamera finner en passende åre før roboten stikker nålen i pasienten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: