NASA ocean robot

NASA-havrobot går aldri tom for strøm

Det kan ligne på en evighetsmaskin når NASAs nye havsonde lader batteriene.

8. september 2010

NASA har utviklet en ny havgående undervannsrobot som kan forflytte seg rundt i verdens hav og samle vitenskapelige data uten å gå tom for strøm.

For SOLO-TREC (Sounding Oceanographic Lagrangrian Observer Thermal RECharging), som roboten heter, er i stand til å generere strøm til seg selv i løpet av sine uendelige havferder. Det gjør den ved å utnytte naturlige temperaturforskjeller i sjøvannet.

Strømmen som skapes, overføres til et batteri som blant annet driver robotens vitenskapelige instrumenter, GPS-mottager og kommunikasjonsutstyr, samt ikke minst tildeler roboten energi slik at den kan bevege seg opp eller ned i vannsøylen for å finne nye temperaturforskjeller og dermed lage enda mer strøm.

NASA havsonde

Umiddelbart høres SOLO-TREC ut som den evighetsmaskinen som ingeniører og forskere alltid har drømt om å finne opp. Men da sjøvannstemperaturen regnes som en form for tilført energiressurs, kan ikke SOLO-TREC skryte på seg å være en evighetsmaskin, påpeker robotutviklerne ved Jet Propulsion Laboratory og Scripps Institution of Oceanography.

SOLO-TREC, 84 kilo tung og to meter lang, gjennomførte cirka 300 dykk fra overflatenivå til rundt 500 meters dyp i løpet av en tre måneder lang jomfrutur 160 kilometer sørvest for Honolulu. I hvert dykk genererte den cirka 1,7 watt-timer – eller 6100 joule. Ikke mye, men nok til å legge i opplag i alt 3200 såkalte ARGO-floats, batteri- og motordrevne roboter som i dag tråler alle havstrekninger og samler inn til forskerne vitenskapelige data om klima, dyreliv og forurensning. De kan nå byttes ut med en tilsvarende armada av selvforsynte SOLO-TREC-er.

Uendelig energi

Sonden får energi fra rør med olje omgitt av voksfylte sylindre. Voksen utvider seg i varmt vann, presser oljen sammen og gir drift til en hydraulisk motor som reduserer oppdriften. Sonden møter kaldt vann, voksen blir fast igjen og får sonden til å stige.

1. Voksen ­utvider seg og presser olje inn i en høytrykkstank. Når tanken er full, åpnes en ventil som får oljen til å strømme ut. Oljen driver en hydraulisk turbin som lager strøm via en girkasse og en generator.

2. Fra turbinen ­ledes oljen, som ikke lenger står under trykk, over i en lavtrykks­tank.

3. Temperaturen faller i takt med at sonden dykker. Voksen i røret ­trekker seg sammen. Det fører oljen tilbake fra lavtrykkstanken.

4. Energien i det ladede batteriet kan nå brukes til å øke robote

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: