nb_u18 Robot ants

Maurroboter på jobb i fremtidens fabrikker

Tusenvis av maurroboter kryper rundt på gulvet i fabrikkhallen og utfører det harde arbeidet i fellesskap. Slik lyder fremtidsscenariet fra det tyske firmaet Festo.

29. april 2015 av Karen Grubbe

Maur er uhyre sterke og arbeider ekstremt godt sammen. Disse kvalitetene har det tyske robotselskapet Festo kopiert i sin siste kreasjon BionicANT, som i fremtiden blir å finne i verdens fabrikkhaller.

Robotmaurene kan – som de ekte maurene – samarbeide om oppgavene.

Forvokste maur i nært samarbeid

De nye fabrikkarbeiderne er på størrelse med en menneskehånd, men ligner ellers maur.

Maurene får helt klare instrukser om oppgavene. Hovedregelen er at hver robotmaur jobber alene, men blir oppgaven for stor, kan roboten tilkalle hjelp fra andre maur.

Basert på komplekse algoritmer finner robotmaurene ut av hvordan de kan delta, og koordinerer deretter bevegelsene. Kommunikasjonen mellom maurene foregår ved hjelp av en radiomodul.

VIDEO: Se maurene arbeide sammen

3D-kamera viser vei

Dyrets kjever og ben beveger seg ved hjelp av såkalt piezo-elektrisk teknologi, mens et 3D-stereokamera og en optisk sensor hjelper dem å finne veien. Når robotmaurene er tomme for strøm, stikker de bare følehornene i en lader.

Robotmaurene ble presentert på en stor teknologimesse i Hannover i april, men når de gjør sitt inntog i fabrikkhallene, og nøyaktig hvilke oppgaver de skal utføre, er fortsatt uklart.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: