Boston Dynamics Spot

Lydløs laserhund er ustoppelig

Det Google-eide oppfinnerselskapet Boston Dynamics har utviklet selskapets hittil mest avanserte dyrerobot: En elektrisk drevet hun som finner veien ved hjelp av laserstråler og holder balansen selv om den blir sparket.

16. februar 2015 av Carsten Nymann

Både redningskjøretøyer, biler og gaffeltrucker kommer til kort hvis de skal kjempe seg frem gjennom en uveisom skog, over en kollapset bygning eller opp og ned trapper.

Fremtidens roboter derimot skritter over hindringene som dyr i naturen – i hvert fall hvis det er opp til Google-eide Boston Dynamics, som har utviklet robothunden Spot.

Google-robot bruker laserteknologi

Spot drives frem av en elmotor og en batteripakke, den har fire ben og navigerer ved hjelp av LIDAR-teknologi, noe som best kan beskrives som en radar som bruker laserlys og ikke radiobølger.

På den måten kan Googles elektrohund stort sett lydløst mase seg gjennom skogbunnen, forsere høydedrag og til og med krabbe oppover trapper – og det i et imponerende høyt tempo.

VIDEO: Google-hund holder balansen hvis den blir sparket:

Tidligere Google-hunder var tunge og støyende

Google og Boston Dynamics, som også samarbeider med det amerikanske forsvaret via teknologibedriften DARPA, har flere utgaver av robothunden på samvittigheten.

Men der f.eks. 2005-utgaven BigDog veide 109 kilo og var drevet av en hylende, 1-sylindret forbrenningsmotor, er Spot – som er utviklet etter at Google kjøpte Boston Dynamics i 2013 – mindre støyende, mindre klossete og klart kjappere.

Google er tause om formålet med Spot

Big Dog var utviklet som pakkesel til det amerikanske forsvaret og kunne bære opptil 154 kilo, men hvilke funksjoner Spot kan oppfylle, har verken Google eller Boston Dynamics sagt noe om.

Spots egenskaper vil likevel ifølge observatører gjøre den velegnet som f.eks. bombehund, politihund, redningshund eller kanskje mest opplagt: førerhund for blinde personer.

Google er ikke alene om dyrene

Google er ikke alene om å la seg inspirere av dyreverdenen når firmaet utvikler roboter. Ingeniører over hele verden bygger roboter som ligner alt fra måker og maneter til øyenstikkere og spissmus:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: