I Terminator-filmene er roboten T-1000 en tøff motstander – en brutal snikmorder av flytende metall som kan anta et utall av former.
Formskiftende roboter som T-1000 er fortsatt fiksjon, men nå har forskere fra Carnegie Mellon University i USA skapt flytende elektroniske komponenter til databrikker. Dermed fjernes en av de siste store barrierene for utviklingen av en ny generasjon formskiftende roboter.
Datakomponenter blir flytende
I databrikker skrus milliarder av mikroskopiske brytere som kalles transistorer hele tiden av og på for å utføre digitale handlinger.
Forskere har etterlignet de små komponentenes oppførsel med to dråper av metallegering. Forskerne kan få dråpene til å smelte sammen og skape en elektrisk forbindelse, før de raskt skille seg fra hverandre igjen – akkurat som når en transistor i en databrikke blir skrudd av og på.
Se hvordan forskernes flytende transistor fungerer i Illustrert Vitenskap nr. 8. Akkurat nå kan du få to utgaver av magasinet og en trådløs Bluetooth-høyttaler for bare 49,50 kr.
Roboter får fleksible kropper
Det flytende materialet kan også brukes til å bygge de banene i et elektrisk kretsløp som skaper forbindelse mellom komponentene.
Teknologien kan brukes i en ny type av roboter som ikke har noen fast kropp. De flytende elektriske komponentene kan inngå i et dynamisk kretsløp der hver enkelt del fungerer som en selvstendig celle som flytter seg rundt når de påvirkes av endringer i miljøet.
Når robotens kropp i tillegg bygges av bøyelig materiale, vil roboten kunne endre form slik at den passer til den oppgaven som skal utføres – som en virkelighetens T-1000.
Er du interessert i teknologi, kan du lese mer i Illustrert Vitenskap.