nb_u23 gepard

Firbent robot løper hekkeløp

Den firbente roboten "Cheetah" løper og hopper uten hjelp fra mennesker. En innebygget laser registrerer hindringene roboten må overkomme.

3. juni 2015 av Jesper Bindslev

Roboten regulerer innløpet selv

Cheetah – som på engelsk betyr gepard – er den første roboten med ben som helt på egen hånd tilpasser innløpet og beregner hoppets høyde for å komme over hindre. Roboten klarer hindre på opp til nesten en halv meter. Selv om roboter på hjul kan løpe raskere og hoppe høyere enn Cheetah, klarer de ikke det samme uten menneskelig styring.

Den smidige roboten kartlegger terrenget og registrerer hindringer ved hjelp av såkalt LIDAR, som betyr at den sender ut laserlys og måler hvor raskt det kastes tilbake.

En nyutviklet algoritme justerer den løpende robotens bevegelser etter omgivelsene, og kan foreta en justering på halvparten av tiden roboten bruker på å ta et enkelt skritt.

Cheetah hopper i 8 km/t

Roboten veier 35 kg, omtrent det samme som en gepard, men den løper ennå ikke like raskt som sprinteren den er oppkalt etter. I nåværende utgave kan roboten overkomme hindringer med en gjennomsnittshastighet på 8 km/t, mens topphastigheten er 21 km/t med lasernavigasjonssystemet slått av. Men målet er å utvikle raskere utgaver.

Den firbente roboten er utviklet ved det tekniske universitetet MIT i Boston, med støtte fra det amerikanske militærets utviklingsorganisasjon DARPA. Roboten vil, i tillegg til å kunne settes inn på slagmarken, også bli brukt i redningsaksjoner.

Flere dyreroboter er på vei

Cheetahrobotens bevegelser er inspirert av naturens firbente sprintere, og andre robotforskere etterligner insekter, fugler og fisk. Les artikkelen "Nye roboter kopierer dyrenes triks":

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: