3D-skrevet bro

3D-skrivende roboter bygger bro over nederlandsk kanal

Et nederlandsk selskap som befatter seg med 3D-utskrifter vil sette roboter til å skrive en bro av metall over en kanal i hovedstaden Amsterdam.

17. juni 2015 av Malene Breusch Hansen

To roboter skal side om side skrive ut en ny stålbro over en av kanalene i Nederlands hovedstad Amsterdam.

Selskapet MX3D har utviklet noen spesielle roboter som kan skrive ut kompliserte mønstre i 3D på samme måte som om de tegnet streker i luften.

Det er meningen at robotene skal skrive seg vei over kanalen og bygge sin egen understøttelse: Skritt for skritt beveger de seg over vannet i takt med at de bygger broen.

Se hvordan selskapet forestiller seg at byggingen skal foregå her:

Bygger av metallpulver

Hver robot er utstyrt med en skrivearm som bygger videre på broens konstruksjon på samme måte som når et sveiseapparat setter sammen nye metalldeler – den store og avgjørende forskjellen er at roboten så å si skaper den nye delen på stedet ut av metallpulveret som broen skal skrives av.

Små dråper smeltet metall settes på den eksisterende strukturen, og på den måten skapes flere ”snorer” av stål. Når snorene flettes sammen på kryss og tvers, skaper de en kompleks struktur som er så sterk og holdbar at den kan fungere som gangbro over vannet.

Skriver ”ut av boksen”

Hele byggingen er gjennomførbar fordi de nederlandske skriverrobotene er seksaksede – det vil si at de kan skrive videre på brobyggingen i den nøyaktige retningen som den neste delen av konstruksjonen skal ha. På den måten unngår MX3D at de først må skrive ut brodelene i én boks med en vanlig 3D-skriver, og så sette dem sammen over kanalen etterpå.

Selskapets nye robotteknikk er, ifølge teamet bak broen, akkurat det som skal til for å utvide 3D-skriverens domene – fra prototyper og hjemmeutskrift til store byggekonstruksjoner.

Se hvordan MX3Ds teknologi har blitt til her:

Les mer om 3D-utskrift og teknologiens mange muligheter i artikkelen under.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: