nb_u44 rocket

Raketteksplosjon rammer astrogullgravere

Gruveselskapet Planetary Resources, som har flere prominente investorer i ryggen, mistet en viktig satellitt da raketten Antares gikk opp i flammer.

30. oktober 2014

Denne uken skulle ha markert første oppdrag ute i rommet for den private organisasjonen Planetary Resources, som har som mål å utvinne materialer fra asteroider.

Satellitten Arkyd 3 var en prototype som skulle fungere som prøvekanin for selskapets kommende romteleskop, som skal søke etter asteroider nær Jorden.

Ulykke saboterer tidsplan

Planetary Resources har som vilkår i forretningsidéen at satellittene skal være så billige som mulig. Ulykken ventes derfor "bare" å sabotere selskapets plan om å lansere gruvedrift i rommet om få år.

Arkyd 3 hadde med seg blant annet en tidlig utgave av Planetary Resources styredatamaskin, kraftverk, kommunikasjonsanlegg og et enkelt navigasjonssystem.

Googlesjef og filmregissør

Bak Planeary Resources står stifteren av innovasjonsprisen X-prize, Peter Diamandis, og selskapet er finansiert av så prominente navn som Google-toppsjef Larry Page, Virgin-stifteren Richard Branson og filmregissøren James Cameron.

Antares-raketten og godsfartøyet Cygnus, som er utviklet av det private firmaet Orbital Sciences Corp., hadde en en verdi på 200 millioner dollar – tilsvarende 1,1 milliarder kroner.

Fartøyet skulle ha levert i alt 2273 kilo forsyninger og forskningsutstyr til besetningen på den internasjonale romstasjonen ISS.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: