7th century bronze buckle

Quiz: 10 uunnværlige oppfinnelser

Når begynte vi å bruke toalett? Hvordan ble penicillin oppdaget? Når kom null-tallet på mote? Se hva du vet om verdens uunnværlige oppfinnelser og send en utfordring til en venn. Hvis du tør!

10. oktober 2011
Spennen har hatt enorm betydning for utviklingen av forskjellige ting som klær, vesker, fallskjermer og seilskip. Noen av de aller første spennene ble brukt av antikkens romere – til hva?
Hvis ikke matematikere i det 9. århundret hadde begynt å bruke tallet null, ville det ikke vært grunnlag for alle beregningene som har skapt vitenskapens utvikling. Hvor begynte man å bruke null?
Papir har hatt en kolossal betydning for spredning av informasjon, men også for innpakning, produksjon av pengesedler, etc. Mange folkeslag har fremstilt papirlignende materialer, men hvem satte for alvor i gang produksjonen?
Kulepennen er blitt funnet opp flere ganger. Det første patentet ble tatt i 1888, men det var ungareren Lazlo Biro som i 1938 utviklet en virkelig brukbar modell. Hva var galt med de tidligere modellene?
Mennesket har forsøkt å måle tiden i flere tusen år, men det var først med utviklingen av lomme- og armbåndsur i 16. århundre og senere at tiden ble allemannseie. Armbåndsur hadde derimot vanskelig for å slå gjennom – hvorfor?
Uten hjulet kunne det ikke transporteres særlig mye rundt om i verden. Men utrolig nok hadde hjulet eksistert temmelig lenge før man fant ut at det kunne brukes til kjøretøy. Hvor lenge?
Toalettet er en av de oppfinnelsene som har gjort det mulig for mennesket å bo sammen i store byer. Hvor lenge har man hatt toaletter?
Thomas Edison utviklet den første praktiske elektriske lyspæren. Han gjennomførte mange forsøk før han fant det beste materiale til produksjon av karbonfiber til pærens glødetråd. Hva var det beste materiale?
Den skotske legen Alexander Fleming oppfant/oppdaget penicillin, som siden har reddet millioner av menneskeliv. Men hvordan fant Fleming egentlig penicillin?
Kniven er menneskets eldste redskap. De første formene for kniver var lagd av flint eller andre bergarter. Hvor gamle er de eldste knivene egentlig?

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: