nb_u25 top

Politiet ansiktsskanner 100 000 festivalgjester

Festivalgjester til den årlige Download Festival i England var prøvekaniner da politiet forrige helg forsøkte å minske kriminaliteten ved hjelp av ansiktsskannere.

17. juni 2015 av Karen Grubbe

Øl, musikk og ansiktsskanning. Slik lød oppskriften til forrige helgs Download Festival i England. Her hadde lokalt politi plassert ansiktsskannere strategiske steder på festivalplassen.

Bildene fra ansiktsskannerne ble løpende sammenlignet med kriminelle fra politiets databaser for å minske kriminaliteten på festivalen.

Ansikter gjenkjennes på punkter

Et ansikt er unikt og definert ut fra en rekke trekk som avstanden mellom øynene, bredden på nesen og lengden på kjeven.

Ansiktsskanneren definerer rundt 80 punkter i ansiktet og måler avstanden mellom dem. Foto: Frank Boston/Shutterstock

Ansiktsgjenkjennelse fungerer på den måten at datamaskinen først lokaliserer forskjellige elementer som nese, munn og øyne i ansiktet, og definerer dem ut fra rundt 80 punkter.

Datamaskinen måler deretter avstanden mellom punktene og sammenligner tallene med tilsvarende tall i en database.

Første gang teknologien testes i England

Om skannerne kunne se gjennom ansiktsmaling og piercinger, er enda ikke avslørt. Men systemene for ansiktsgjenkjennelse er de siste årene blitt vesentlig bedre og korrigerer i dag for blant annet forskjellige vinkler og lysforhold.

Det engelske politiet har ikke brukt ansiktsgjenkjennelse til å fange forbrytere ved store arrangementer tidligere. Men systemet er blant annet blitt brukt i USA under musikkfestivalen Boston Calling, i kjølvannet av terrorangrepet under Boston Marathon i april 2013.

Forsøket under Download Festivalen er likevel blitt kritisert fordi kriminaliteten i fjor ikke var særlig høy. På denne festivalen deltok 120 000 gjester. Av dem ble 91 arrestert.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: