Monitoring

Du kan ikke skjule deg

Overvågning: 397 ganger daglig blir en persons tele- og nettkommunikasjon registrert. Det blir ført loggbog over hver eneste telefonsamtale vi fører eller nettside vi besøker – enten vi vil eller ikke.

19. februar 2014 av Erik Wied

Du blir uavbrutt overvåket. En påslått mobil, et foto på et bildedelingssted eller bestillingen av en flybillet avslører et vell av informasjon om deg – og informasjonen er ikke alltid vanskelig å få tak i. Visste du for eksempel:

  • At hvis du har et medlemskort i en butikkjede som gir rabatt i kassen, har kjeden fullstendig oversikt over det du handler. Kjeden vet hvilke varegrupper du kjøper mest av og kan målrette tilbud til deg.

  • At når du legger et bilde på et bildedelingssted som Instagram, kan det følge såkalte metadata med bildet som forteller hvor det er tatt. Dermed kan alle se hvor du har vært.

  • At TV-en din kanskje ser på deg – mens du ser på den. Hvis TV-en er utstyrt med et nettkamera, kan datasnoker få kontroll over kameraet og følge med på det du foretar deg i sofaen.

  • At e-post kan snappes opp og leses av for eksempel den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Og hvis du bruker Googles Gmail, kan e-postene bli ”lest” av en datamaskin slik at Google kan vise annonser som passer til ordene du skriver.

  • At staten registrerer og arkiverer alt som foregår på den norske delen av nettet via Datalagringsdirektivet (DLD). Det gjelder også for eksempel innholdet av dating-sider.

  • At bilskiltet blir automatisk fotografert av passerende politibiler. Med et nytt system for gjenkjenning av bilskilt kan politiet straks se om bilen skulle være stjålet eller tilhøre etterlyste personer.

Læs mere: Overvågning - hvad kan man?

Læs mere om overvågning i Illustreret Videnskab nummer 4. Som abonnent på bladet kan du hente artiklen med knappen herunder.

Følg overvåkingen

Nettet er fullt av eksempler på overvåking – og hvordan man forsvarer seg mot den. I et forsøk på å vise omfanget av overvåking har den tyske politikeren Malthe Spitz fra De Grønne selv lagt ut opplysninger fra sitt eget teleselskap. Spitz ba om å få utlevert opplysingene selskapet satt inne med om ham, og ut fra dem er det satt opp en side der man time for time kan følge hans gjøren og laden gjennom et halvt år. I alle periodene der mobilen var påslått, avslørte den hvor han befant seg – i Berlin eller på reise gjennom landet.

Følg Malte Spitz' liv på Twitter her.

Amerikanske forskere ved University of California, Berkeley, har vist hvor lett det er å finne ut hvor brukere av fototjenesten Instagram har vært, hvis de i t

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: