GoogleX

Ta en kikk på Googles hemmelige laboratorium

En anonym Google-ingeniør kaller laboratoriet like topp hemmelig som spionorganisasjonen CIA. Google er stedet der selskapet utvikler sine mest banebrytende nye oppfinnelser.

27. juni 2014 av Rasmus Palludan

De som besøker Google-laboratoriet, skjønner snart at der holder man kortene tett til brystet.

Romheisen tar oppmerksomheten bort fra de ekte sakene

I korridoren står det en skisse til en heis som skal frakte folk opp i rommet. Romheisen er en intern vits som Google fant på – kanskje for å lede oppmerksomheten bort fra arbeidet som virkelig foregår i den to etasjer høye bygningen der selv møtelokalene er skjult bak matte glassruter.

Rykter om jetpack og hoverboard

Google ble etabler i 2010 da søkegiganten begynte å utvikle en førerløs bil. Senere har det gått rykter om at Google har vurdert å begynne å arbeide på teleporteringsmaskiner, en brukervennlig jetpack og et hoverboard, et flygende rullebrett. Om ryktene er rykter eller noe annet, er vrient å vite.

Navnet på laboratoriet, Google, oser også av mystikk, men forteller også noe om Googles høye ambisjonsnivå. "X" er 10 uttrykt med romertall, og laboratorieprosjektene tar ofte ti år å realisere fordi man jobber med ny og ukjent teknologi.

Google skyter mot Månen

Laboratoriets leder er forskeren Astro Teller, også kalt "hydrogenbombens far". Han har uttalt: "Det er lettere å gjøre ting ti ganger bedre enn det er å gjøre dem ti prosent bedre." Det betyr at hvis forskerne konsentrerer seg om å forbedre eksisterende oppfinnelser med ti prosent, låser de tankene fast i bestemte baner.

Da er det bedre å finne opp ny og epokeskapende teknologi. Google kaller slike prosjekter for "mmonshots". Selskapet vet at de skyter mot Månen, men håper at i hvert fall noen av de grensesprengende prosjektene kommer i mål.

Google arbeider blant annet med å utvikle algoritmer som tenker som mennesker. Til jobben har de ansatt IT-geniet Ray Kurzweil, som ironisk nok er blitt kalt "den ultimate tenkemaskin" av amerikanske Forbes Magazine.

Les mer om Google

Vil du vite mer om Google og laboratoriets spennende og banebrytende oppfinnelser? Les hele artikkelen i Illustrert Vitenskap nr. 11/2014:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: