3D scanner

Ny skanner tar 3D-bilder av tennene

En ny 3D-teknikk vil forenkle tannlegenes arbeid med å lage proteser til pasientene.

8. april 2010

En nyutviklet 3D-teknikk vil snart gjøre det betydelig lettere å skape en helt perfekt tilpasset tannprotese på kort tid. Det hevder forskere ved det tyske Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik i byen Jena.

Dagens tannprotesetrengende bør ha en god porsjon tålmodighet. Det må nemlig tas både bittavtrykk av kjeven og der-etter lages gipsmodell og voksmodell av tennene, som må prøves på pasienten. Men med den nye 3D-teknikken blir fremgangsmåten atskillig enklere. En optisk skanner føres inn i munnen på pasienten, og med ekstremt høy bildehastighet – ett bilde tas på bare 200 millisekunder – fotograferes alle tennene i området fra forskjellige vinkler, slik at hele tannoverflaten og -formen kartlegges i aller minste detalj.

På kort tid har man registrert overflateprofilen på alle tennene, og deretter kan tannlegen ved hjelp av et spesialisert dataprogram få frem et detaljert 3D-bilde av tannen og det omkringliggende området. De innsamlede opplysningene kan deretter overføres til spesialmaskinen som står for produksjonen av tannprotesen.

Det eneste problemet med 3D-teknikken er at den krever at pasienten sitter helt i ro, for ellers blir serien av bilder unøyaktig. Det første forsøket viser imidlertid at den høye bildeopptakshastigheten reduserer faren for at problemer skal oppstå.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: