Cell phone

Mobilens 6 feil og hvordan vi retter dem

Nye mobiler med et hav av funksjoner er langt fra feilfri. Les her om de typiske feilen og hvordan mobilen blir bedre.

Mobiltelefonen er blitt allemannseie, og i mange land er det nå flere mobiltelefoner enn innbyggere. Den enkle mobiltelefonen har utviklet seg til en smarttelefon, som i én enhet utgjør både mobiltelefon, PC, kamera, MP3-spiller og GPS.

Hvert kvartal forlater 100 millioner nye smarttelefoner samlebåndene i Asia, og mobiltelefonen er på god vei til å bli vår viktigste datamaskin.

Men alle de nye funksjonene har også på visse punkter ført utviklingen inn på et galt spor. Mobiltelefonene er nemlig blitt større og tyngre, de koster det samme som bærbare PC-er, og batteriet må lades etter bare et par døgn. Heldigvis er nye løsninger på vei.

I fremtiden vil mobilen vår forstå hva vi sier, den vil komme til å veie mye mindre, ha en skjerm som kan brettes sammen, og bli utstyrt med lynrask internettforbindelse. Les mer om hvilke tekniske gjennombrudd som må til før vi kan kjøpe en feilfri mobiltelefon.

Ordbog

OLED: Organic light-emitting diode er en teknologi som gir ultraskarpt bilde, og som kan gjøre fremtidens mobilskjermer bøyelige.

4G-LTE Advanced: Neste generasjon mobilinternett med en teoretisk nedlastingshastighet på opptil én gigabit per sekund.

Cloud-computing: Beregninger vil i økende grad foregå i ”nettskyen” over nye, raske nettforbindelser på såkalte ”server farms”.

Integrering: Fremtidens mobiltelefonprosessorer takler alt fra lyd og bilde til GPS og trådløst nett – i én integrert databrikke.

Superkapasitor: Kapasitorer er en slags ikke-kjemiske batterier som lagrer store strømmengder ved hjelp av bl.a. materialet grafen.

Voice Search: Talegjenkjennelsesløsninger fra blant andre Google vil snart gjøre det mulig å styre

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: