Fabric antenna

Mobilantenne av stoff sys på jakken

En ny, flat antennetype kan sys på klærne til brannfolk og redningsarbeidere slik at det er lett å finne dem.

8. juli 2010

Vanligvis må det en antennepisk til for å ta inn eller sende signaler, men det finske selskapet Patria Oy har i samarbeid med universitetet i Oulu, Finland, utviklet en ny antennetype som er vevd og derfor helt flat. Antennen kan plasseres utenpå klær og ligner et stykke helt vanlig, kraftig stoff som riktignok er dekket av et tynt og gjennomsiktig beskyttelseslag.

Et av stikkordene for det valgte materialet var fleksibilitet, for plasseringen for eksempel utenpå en jakke gjør at antennen må tåle å bli bøyd uten at det forringer sendeevnen. Tekstil-antennen fikk sin ilddåp i slutten av 2009 da den formidlet en telefonsamtale fra oppfinneren i Finland til ESA i Nederland.

Antennen, som kan overføre mobilsignaler og radio, er ment å skulle sys fast på klærne til brannfolk, redningsarbeidere eller soldater som det er viktig å vite hvor oppholder seg. Antennen kan dessuten brukes på klærne til blant annet skiløpere som gjerne vil slippe å dra rundt på en større og ”hard” antenne som brukes i forsøkene på å lokalisere folk for eksempel etter et snøskred.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: