nb_u36 doctor smartphone

Legen flytter inn på mobilen

Har du sovet nok? Hvor mange kalorier har du svidd av i dag? Og hva var blodtypen din igjen? Nye Apple-duppeditter ser på helsen.

4. september 2014 av Carsten Nymann

Tirsdag får tusenvis av teknikknerder stilt nysgjerrigheten når teknologikonsernet Apple presenterer sin nye serie mobiltelefoner.

Men de skarpe skjermene blekner nesten i betydning i forhold til hvilke funksjoner Apple forventes å ha bakt inn i boksen.

Den nye, såkalte iPhone 6 får en rekke funksjoner som skal holde øye med eierens helse, håndtere journaler og resepter samt hjelpe til med å leve sunt.

Mobilen avslører kreft

Mange forskere og ingeniører har de siste årene jobbet mot det vi kunne kalle en ”Dr. Smartphone”.

På forsøksplanet er det utviklet programvare og utstyr som kan skanne seg frem til hjerneblødninger, finne infeksjoner i en dråpe blod eller til og med snuse opp kreftceller.

Apple vil trolig gå mer beskjedent til verks i første omgang og konsentrere seg om å samle helseopplysninger i en såkalt ”Health”-app.

Telefon får selskap av klokker

Konsernet har i lang tid ligget i forhandlinger med de amerikanske helsemyndighetene om utlevering og håndtering av personlige, medisinske opplysninger.

Men nøyaktig hva den nye maskinvaren vil være i stand til, blir først avslørt under presentasjonen tirsdag.

Forventningen er at Apple sammen med sine nye telefoner vil lansere en såkalt ”smart watch” – intelligent klokke – som også kan måle puls og samle inn data fra f.eks. løpeturen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: