nb_u39 iPhone

iPhone bøyer seg for fysikkens lover

Apples nye flaggskiptelefon iPhone 6 Plus blir anklaget for å bøye seg i eiernes lommer. Fenomenet skyldes enkel fysikk: Mobilen er lagd i lett, men mykt aluminium.

24. september 2014 av Carsten Nymann

Eiere av Apples nye mobiltelefon iPhone 6 kan risikere å stifte et mindre hyggelig bekjentskap med et begrep innen fysikk kalt Mohs' skala, som handler om materialers hardhet.

I ukens løp er det kommet frem at den nesten 123 kvadratcentimeter store Plus-utgaven med en skjerm på 5,5 tommer kan risikere å bøye seg, hvis den plasseres i en stram bukselomme.

Problemet skyldes enkel fysikk: iPhone 6 Plus er bare 7,1 mm tykk, og elektronikken er pakket inn i et forholdsvis mykt metall, nemlig behandlet aluminium.

I en video på bloggen Unbox Therapy demonstrerer iPhone-eieren Lewis Hilsenteger hvor lett han kan bøye en iPhone 6 Plus

Aluminium er lett å forme

Mohs' skala, som ble utarbeidet i 1824 av den østerrikske mineralogen Friedrich Mohs, anvendes til å identifisere materialers hardhet, og her skårer aluminium bare 2,5–3 av 10, der 10 er det hardeste.

Fordelen med aluminium er at det veier svært lite og er veldig seigt – noe som betyr at metallet lar seg forme forholdsvis enkelt. To egenskaper som er avgjørende for at iPhone 6 ser ut slik den gjør.

Solid telefon er tre ganger så tung

Et hardere metall ville gi en mer holdbar telefon, men tape i både vekt og design. Som eksempel kan Apples egen iPhone 4 nevnes, som har en ramme i rustfritt stål.

Rustfritt stål ligger på rundt 6 på Mohs' skala, men veier nesten tre ganger så mye som aluminium og lar seg ikke forme like enkelt til runde hjørner og myke kurver.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: