Holoflex

Fremtidens telefon er bøyelig og viser 3D

Kanadiske ingeniører har laget en prototype som baner veien for en helt ny generasjon av mobiltelefoner.

10. mai 2016 av Babak Arvanaghi

Skjermen får ikke flekker, den lager ikke en merkelig bul i lommen, og så viser displayet 3D – uten at brukeren trenger 3D-briller.

Kanadiske ingeniører har utviklet en bøyelig og holografisk smarttelefon som har fått navnet Holoflex. Ifølge utviklerne er telefonen den første av sitt slag.

Fiskeøyne skaper 3D

Selve telefonen er laget av bøyelig plast, forsynt med en papirtynn OLED-skjerm. Derfor kan telefonen bøyes på måter som ville ødelegge alle tradisjonelle modeller.

Skjermen er egentlig en vanlig touchscreen med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler (Full HD). Men skjermen er dekket av en millimetertynn film som består av 16.000 fiskeøye-linser.

Alle de små linsene sørger for at bildet tilsynelatende popper ut av skjermen. De gjør det mulig å se bildet fra ulike vinkler.

Styr ved å bøye telefonen

3D-skjermen har likevel en ulempe. Fiskeøyelinsene reduserer oppløsningen betydelig. I stedet for Full HD-opplevelsen må brukeren nøye seg med 160 x 104 piksler.

Bildet på telefonen er litt kornete, men helt tydelig. Og i takt med at skjermoppløsningen stiger, blir hologramskjermen også bedre.

Som et ekstra triks kan Holoflex også styres ved å bøye telefonen. For eksempel et spill som Angry Birds, der spretterten spennes ved å bøye telefonen, og slippes ved å rette den ut igjen.

Du kan se hvordan telefonen fungerer i videoen over artikkelen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: