nb_u10 Eye scanning phone

Kina-mobil slår Apple: Først med øyeskanner

Mens skanning av fingeravtrykk fortsatt er blant høydepunktene i de nye mobilene fra Apple og Samsung, går kinesiske ZTE videre og introduserer øyeskannere.

5. mars 2015 av Carsten Nymann

I den mobile oldtiden for ti år siden låste du opp mobiltelefonen ved å taste en firesifret kode. I dag leser telefoner som iPhone fra Apple fingeravtrykket ditt.

Blir det opp til Apple-konkurrenten, den kinesiske produsenten ZTE, vil det i morgen være tilstrekkelig å kaste et blikk på mobilskjermen for at den gir tilgang til alle funksjonene.

ZTE har nettopp introdusert den nye modellen Grand S3 på det kinesiske hjemmemarkedet, og mobilens frontkamera gjenkjenner blikket ditt ved å skanne de små blodkarene i øyet.

Apple bare med på rykteplan

Mønsteret av fine blodkar er ifølge selskapet bak skanneteknologien, EyeVerify, like unikt som fingeravtrykk, og mobilen lar seg ikke narre av et bilde av eierens øyne.

Fordi kameraet i telefonen bare fokuserer på de tydeligste mønstrene, vil du fortsatt kunne låse opp mobilen hvis en forkjølelse eller en kveld på byen har gitt deg blodskutte øyne.

Rykter har tidligere satt både Apple og koreanske Samsung, som nettopp har lansert sin nye flaggskipstelefon Galaxy S6, i forbindelse med øyeskannerteknologi.

Apple-konkurrenter skanner iris

Her har det likevel vært snakk om såkalte irisskannere som analyserer regnbuehinnens komplekse mønstre, og hittil har verken Apple eller Samsung uttalt seg om teknologien.

Til gjengjeld har både kinesiske Viewsonic og japanske Fujitsu presentert irisskannere som de angivelig vil introdusere i mobiltelefoner om kort tid.

Glem Apple – alle apparater vil skanne deg

I fremtiden vil langt flere apparater enn Apple-mobilen kunne gjenkjenne deg, og ansiktstrekkene dine vil bli brukt til alt fra politiarbeid til målrettede reklamer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: