Mobile Apps

9 gratis apper du MÅ ha

Illustrert Vitenskap gir deg det beste av det beste innen gratis mobilapper akkurat nå – fra den sikreste kommunikasjonen til de beste tidstyvene.

19. desember 2016 av Babak Arvanaghi og Jakob Priess

Du har akkurat fått en funklende ny iPhone eller et Android-nettbrett i julegave, og nå skal du finne ut hvilke apper du skal fylle din nye bestevenn med.

Eller så trenger din gamle Samsung-mobil eller utslitte iPad en dose av det beste du kan fylle på med for tiden.

Her er de beste appene du bør installere akkurat nå:

#9. Microsoft Solitaire Collection

Plattform: Android + iOS

Type: Spill

Ikke akkurat noen nyskapning, men for alle de som hadde en PC på 1990-tallet og 2000-tallet, er denne appen et gledelig gjensyn.

Microsoft har funnet fram de gamle Windows-kabalene fra arkivene og tilpasset dem til touch-skjermer.

Dermed kan du nå – igjen – more deg med kongene, damene og knektene som lar deg utsette alle oppgaver. Appen inneholder bl.a. den klassiske kabalen, Edderkopp og den kompliserte Napoleon-varianten.

Eneste klage fra vår side er at de ikke har fått plass til Minesveiper.

#8. Reddit: The Official App

Plattform: Android + iOS

Type: Underholdning

Nettstedet Reddit blir også kalt forsiden av internett. Her finner du alt fra morsomme GIF-er over liveintervjuer med kjendiser til oppskrifter på chili con carne og vitenskapsnyheter.

Hjemmesiden er imidlertid veldig vanskelig å få oversikt over. Den offisielle appen, som ble lansert i år, gjør det mye vanskeligere å navigere.

Du kan fortsatt søke på samme måte som på nettet, men underkategoriene er blitt mye mer oversiktlige.

Quizima

Plattform: Android + iOS

Type: Underholdning

Nå kan du gi vennene dine bank i et nytt og spennende spill fra Illustrert Vitenskap: Quizima. Spillet er arvtageren til det sterkt vanedannende QuizBattle.

Du får de samme spørsmålene som motstanderen, og dere bytter på å velge kategori. Men pass på hva du velger, for jo flere spørsmål du svarer riktig på, jo større er sjansene for å gjette riktig på bildet som skjuler seg på spillfeltet og dermed få ekstra poeng i kassa.

Prøv det nu.

#7. Yallo

Yallo

Plattform: Android + iOS

Type: Opptaker

Moderne telefoner kan mye rart, men merkelig nok har de ikke noen funksjon for å ta opp telefonsamtaler. Men med Yallo er det ingen sak.

Både inn- og utgående samtaler lagres kryptert i skyen og tar ikke plass på telefonen. Stor fordel! I stedet kan du laste opp til Dropbox eller Google Drive, eller du laste ned opptakene på datamaskinen din.

Husk: Det er lov å ta opp samtaler så lenge du er en av deltakerne!

#6. Signal Private Messenger

Plattform: Android + iOS

Type: Kommunikasjon

Hvis du vil være sikker på at skumle typer ikke følger med på dine SMS-er, kan du bruke Signal.

Denne appen lar deg kommunisere via en sikker, kryptert linje – der du er beskyttet mot overvåkning.

Appen verifiserer deg ved ditt telefonnummer, og du kan kommunisere med alle i kontaktlisten. Men i motsetning til vanlige SMS-er er det gratis å sende meldinger via Signal.

Det eneste du må sørge for, er at den personen du kommuniserer med, også har installert Signal.

#5. Boomerang

Plattform: Android + iOS

Type: Animasjon

Boomerang ligner til forveksling en vanlig kamera-app. Men når du trykker på utløseren, tar den ikke bare et enkelt bilde.

Appen tar en lang rekke bilder som den syr sammen til en kort animasjon som minner om en GIF, som først spilles forlengs og deretter baklengs, i en loop.

Fra appen kan du velge å dele din nye minifilm på ulike plattformer – eller du kan gjøre den til ditt nye profilbilde på Facebook.

For Instagram-eksperter vil appen være godt kjent – den er utviklet som en funksjon til nettopp dette sosiale mediet.

#4. Prisma

Plattform: Android + iOS

Type: Bilderedigering

Hvis bildene dine trenger litt ekstra krydder, kan du kaste deg over Prisma. Den kjør kjedelige fotografier om til kunstverk.

Du kan velge alt fra mosaikker til tegninger og Matrix-lignende koder.

I seg selv er det ikke nytt med slike filtre, men Prisma lar deg også gjøre om kjedelige video-opptak til filmer i Edvard Munch-stil.

#3. Star Wars Galaxy of Heroes

Plattform: Android + iOS

Type: Spill

Hvis du har det minste spor av kjærlighet til Star Wars-universet, er dette spillet et absolutt must.

Det tur-baserte kampspillet lar deg sette sammen ditt personlige lag av fem figurer fra Star Wars.

Du kan velge alt fra Boba Fett til Darth Vader, Poe Dameron og Qui Gon Jinn. Du kan til og med velge noen av de bamselignende ewokene til laget ditt, hvis du absolutt vil.

Kampene, som foregår på kjente steder som baren på Mos Eisley, er akkompagnert av den lett gjenkjennelige musikken fra filmene.

Og hvis det ikke er nok å slåss på landjorda, kan du bringe kampene ut i verdensrommet. Her kan du for eksempel ta kontroll over X-wingen til Wedge Antilles eller en Jedi Starfighter som tilhører Ahsoka Tano.

ADVARSEL: Star Wars Galaxy of Heroes er elektronisk narkotika ...

#2. Facerig

Plattform: Android + iOS

Type: Underholdning

Har du noensinne tenkt over hvordan dine selfier ville se ut hvis du var en rød panda? Eller om det ville være et framskritt hvis det var en hamburger der ansiktet ditt er per i dag?

Facerig finner automatisk øyne, nese, munn og silhuett, og viser deg som alt fra mangajente, huskatt, panda eller burger.

Din nye avatar følger deg som et speilbilde. Den rister på hodet, løfter øyenbrynene og åpner munnen når du gjør det. Og så kan du filme "deg selv" og dele videoen gjennom appen.

#1. Duolingo

Duolingo App

Plattform: Android + iOS

Type: Læring

Lær et nytt språk fra bunnen på bare 20 minutter om dagen.

Duolingo er ikke nytt lenger, men det er fortsatt revolusjonerende, engasjerende og noe så fantastisk som veldig effektivt.

Du lærer faktisk et nytt språk raskt og effektivt med bare 20 minutters innsats om dagen, der du staver, snakker, leser og lytter.

Det er bygget opp av små, enkle moduler. Du kan gjennomgå dem mens du lager mat, sitter på toalettet (joda, bare innrøm det) eller venter på at filmen skal starte. Det er aldri for vanskelig å lære franske genitiv, terpe spanske flertallsendelser eller finpusse den portugisiske uttalen.

Og det er utrolig godt tenkt, morsomt og gir øyeblikkelige resultater.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: