Hot food

Når ble varm mat oppfunnet?

Når fikk mennesker kjøtt på menyen? Og når begynte vi å steke det?

30. september 2014

Forskerne regner med at mennesket lærte å bruke ild cirka 800 000 år f.Kr. Kjøtt var allerede da en del av kosten og har sannsynligvis vært det fra de tidligste tider.

Et sted mellom 800 000 og 300 000 år f.Kr. begynte man å steke kjøtt over åpen ild. Oppdagelsen skjedde antakelig helt tilfeldig da en klosset urtidsmann mistet et kjøttstykke i ilden. Før han rakk å få hentet det opp igjen, var det blitt stekt. Det stekte kjøttet var både lettere å tygge og smakte sikkert også bedre enn det han var vant til.

Vitnesbyrd om steking av kjøtt over ild

For ikke lenge siden gjorde arkeologer i Storbritannia et funn som kan være et av de tidligste vitnesbyrdene om steking av kjøtt over åpen ild. I Wiltshire i Sør-England har forskerne gravd ut steinøkser, forskjellige dyreben og ikke minst trekull, som vitner om bruk av ild. Funnet er datert til mellom 250 000 og 300 000 år f.Kr.

Først mye senere lærte mennesket å koke vann og varme opp mat i kokekar. De eldste leirkarene til det formålet er funnet i Japan og er cirka 13 000 år gamle.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: