Micro wave oven

Er oppvarmet mat fra mikroovn lite sunn?

Mange hevder at det er skadelig å spise mikroovnsoppvarmet mat, men hvordan foregår egentlig oppvarmingen?

7. november 2011

Når vi varmer opp mat i en mikrobølgeovn, overfører vi én type energi – elektromagnetisk stråling – til en annen type energi – varme. Derfor er det overhodet ingen risiko knyttet til inntak av mat fra en mikrobølgeovn.

Mikrobølger er elektromagnetisk stråling med en bestemt bølgelengde og en bestemt mengde energi. I sammenstøtet mellom mikrobølgene og vannmolekylene i maten overføres energien til vannmolekylene som da settes i bevegelse.

De begynner å vibrere og dytter, drar og slår inn i hverandre, og på den måten forplanter varmen fra vannmolekylenes bevegelse seg gjenneom hele matvaren. Mat som er lagd i mikrobølgeovn, blir altså ikke tilført fremmede stoffer.

Noen næringsstoffer og vitaminer blir ødelagt under oppvarming, men det blir de også i en vanlig ovn, mens andre næringsstoffer tas lettere opp i kroppen når maten er varmet opp.

Vibrerende vann varmer opp maten

Mikrobølgene dannes av en magnetron og føres inn i ovnen gjennom et metallrør. Bølgene reflekteres av metallet på innsiden av ovnen, og ved hjelp av en metallpropell spres energien i hele ovnen. Når mikrobølgene tas opp av maten, setter de vannmolekylene i bevegelse. Molekylene beveger seg så raskt at det utvikles varme, og denne varmen gjør maten spiseklar.

Micro wave explanation

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: